16 Април 2024, 15:00 Днес (8) | Вчера (10)

Изследват потенциала за изграждане на слънчеви топлофикации у нас

19 Юни 2017 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2017, 09:43

Пазарът на решения за централизирани топлофикационни системи ще надхвърли 280 милиарда долара до 2024 година

Български и чуждестранни експерти ще изследват потенциала за изграждане на слънчеви топлофикации у нас на семинар във Варна тази седмица. Обучението ще запознае местните  специалисти с ноу-хау и добри практики в проектирането на системи за соларно централизирано отопление. Семинарът ще се проведе на 21 юни в конферентната зала на Нов учебен корпус на Техническия университет във Варна, пише GreenTech.bg.

Пазарът на решения за централизирани топлофикационни системи ще надхвърли 280 милиарда долара до 2024 година, според нови данни. Нарастващото безпокойство заради увеличението на парниковите емисии, в съчетание с ускореното търсене на ценово ефективни системи, ще тласне напред развитието на пазара на топлофикационни решения на база екологично чисти енергийни източници.

Дания се сочи като лидер в това развитие. В своите Национална енергийна политика и Национален енергиен план за действие страната си е поставила за цел изцяло да изведе от употреба изкопаемите горива от системите за отопление на сградната инфраструктура до 2035 г.

Икономическата жизнеспособност, достъпната цена, надеждните източници, ниският въглероден отпечатък – това са основните движещи сили, които ще подхранват растежа на пазара на топлофикационни системи. С директивата за енергийната ефективност на сградите Европейският съюз задължава страните-членки от 2020 година нататаък всички нови сгради да са изцяло нулевоемисийни, което допълнително налага търсенето на високоефективни решения на база локално добивана и чиста енергия.

Семинарът за слънчеви топлофикационни системи във Варна е първото по рода си у нас обучение за специалисти на тема изграждане на соларни инсталации за централизирано отопление и подгряване на битова гореща вода.  Специализираните лекции са интересни за архитекти, урбанисти, еколози, ОВК инженери, инвеститори от енергийния сектор, топлофикационните дружества, домоуправители и асоциации на потребителите, ръководители на общински агенции и др.

Очаква се по време на семинара да бъдат представени резултатите от проучване за приложимостта на технологията на слънчевите топлофикации в конкретен квартал на Варна, което ще отговори на въпроса използваема ли е тази технология в морската ни столица и в българските градове изобщо, как би била приложима и икономически жизнеспособно ли е подобно решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив