19 Април 2024, 06:23 Днес (0) | Вчера (11)

Икономиката се събужда в средата на годината

14 Април 2020 08:59 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2020, 09:02

БАН с три сценария за кризата

Икономиката ни ще се започне да се пробужда в средата на годината и през втората й половина ще се възстанови. Такава е прогнозата при един от общо трите сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19, които начерта Институтът за икономически изследвания при БАН, пише днес в. Монитор.  До този вариант ще се стигне, ако заразата достигне своя пик в средата на май, уточняват учените. Всъщност развитието на обстановка при този сценарий се доближава най-много и до прогнозата на американския Институт за здравни измервания и оценки (Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME), който се финансира от фондацията на Бил Гейтс и Мелинда Гейтс. Според организацията, която констатира, че страната ни се справя в борбата с коронавируса далеч по-добре от много други държави, пикът ще е дори през април, като топлото време в последните дни поставя под заплаха спазването на изолацията от хората и не е изключено той да настъпи още в края на тази седмица.
Експресният анализ на БАН, който е разработен на базата на информацията за разпространението на заразата и предприетите правителствени мерки сочи, че при въпросния сценарий ще се стигне до спад на БВП от 2.4% и леко нарастване на инфлацията спрямо 2019 г. Обемите на външната търговия пък щели да намалеят по-осезателно при вноса, с влошаване на текущата сметка, основно заради слабия туристически сезон, като се предвиждал спад до 20 на сто. Пазарът на труда от своя страна щял да изпита умерено негативен шок, а безработицата да нарасне до 6.9%. Вместо за балансиран бюджет очакванията били за дефицит от 1.5% спрямо БВП, като той щял да се покрие с емитиране на нов дълг в размер на 2.5 млрд. лв. Фискалният и валутният резерв пък щели да останат на приблизително същите нива, а правителственият дълг да се увеличи до 21.7% от БВП. Всичко това ни очаквало при положение, че няма втора вълна от заболели. Така мерките срещу разпространението на заразата постепенно щели да бъдат отменени и през втората половина на годината икономиката да започне да функционира нормално. Според учените вероятността този сценарий да се сбъдне е 20%.

В същото време те дават 60% за втория сценарий, който предвижда пик в края на юни-средата на юли. При него също щяло да се стигне до постепенна отмяна на мерките, като било възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Прогнозата на икономистите в този случай е за спад на БВП с 4.3%, ускоряване на инфлацията до 4.2% на средногодишна база, 2,5% бюджетен дефицит, както и спад за туристическия сезон с около 50 на сто и двоен ръст на безработицата спрямо 2019 г., която щяла да достигне 10%.

Третият сценарий допуска пик на заболяването чак в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките. Вероятността той да се сбъдне е също като при първия 20 на сто, като при този вариант БВП щял да се срине с 5.7%, дефицитът да набъбне до 5%, инфлацията да се ускори до 5.2%, заради проблеми с предлагането на някои вносни стоки от първа необходимост, а безработицата да достигне 12%, което означава, че 350 000 души ще останат на улицата.

Анализът оценява и предприетите досега от кабинета мерки в условията на извънредното положение заради COVID-19, като изводът е, че финансовите такива са адекватни и навременни, но при пик на заразата в средата на годината или по-късно най-вероятно ще се наложи нова актуализация на бюджета.

Освен това според учените за трайно справяне с инфекцията ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, докато откриването на ваксина се очаква да отнеме поне 1 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив