29 Март 2024, 07:53 Днес (0) | Вчера (11)

Ислямски религиозни лидери призоваха за борба срещу климатичните промени

19 Август 2015 10:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2015, 09:01
Под лиценза на creativecommons

Ислямски религиозни лидери и природозащитници призоваха развитите страни и производителите на петрол да прекратят използването на изкопаеми горива до 2050 г.

В обща Ислямска декларация за климата, те заявяват, че 1,6 милиарда мюсюлмани по света имат религиозен дълг да се борят с промените в климата, съобщава БиБиСи.

С документа, мюсюлманските общности по света отправят апела си към световните лидери и политиците да се обединят около общ нов договор за ограничаване глобалното затопляне.

Подготвена по време на международен симпозиум в Истанбул, декларацията призовава "всички хора, лидери и бизнеси... да се ангажират с преминаване изцяло към енергия от възобновяеми източници". В документа мюсюлманите също така се обявяват за по-голяма финансова подкрепа за общностите, които са най-уязвими на последиците от климатичните промени.

Основният акцент в документа обаче е поставен върху "заможните нации и държави-производители на петрол", които да бъдат водещи при етапно прекратяване на емисиите на парникови газове, не по-късно от средата на този век.

Декларацията се обръща към развитите държави да признаят тяхното "морално задължение да намалят потреблението, така че бедните да могат да се възползват от това, което е останало от невъзобновяеми ресурси на Земята".

"Политиците трябва да спрат да подвеждат народите си, уверявайки ги, че могат да продължават да повишават жизнения си стандарт постоянно," казва пред БиБиСи Фазлун Халид, дългогодишен ислямски природозащитник,участвал в изготвянето на документа.

Призивът е бил подкрепен от религиозни лидери, включително мюфтиите на Уганда и Ливан, президентът на основният орган на религиозните учени в Индонезия, както и екологични групи и държавните власти на Мароко и Турция. Декларацията не е представителна за исляма, твърдят критици с мотива, че някои от най-големите ислямски народи не участват активно в подкрепа на декларацията.

Инициативата на мюсюлманските религиозни лидери съответства и на инициативата на папа Франциск за борбата срещу климатичните промени, уверяват авторите й. Католическите лидери вече коментираха Ислямска декларация като положителна стъпка.

Авторите на декларацията казват, че тя ще бъде достъпна в джамии по целия свят.

Те се надяват, че това ще повлияе на още политическите лидери в мюсюлманските държави да я подкрепят.

До момента около 50 страни са публикували своите планове за ограничаване на изменението на климата в навечерието на климатичната срещата на върха в Париж този декември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив