24 Април 2024, 16:01 Днес (10) | Вчера (6)

Испания е под натиск да допусне загуби за банковите вложители

11 Юли 2012 11:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2012, 12:02

Испанските банки имат подчинен и хибриден дълг за 67 милиарда евро, според данни на Испанската централна банка, голяма част от който дълг бе продаден на дребни инвеститори, под формата на „спестовни“ продукти

Европейските власти притискат Испания да допусне загуби от милиарди евро на дребните вложители, като отпише определени типове банков дълг, преди институциите на страната да бъдат рекапитализирани от спасителните фондове на еврозоната, пише вестник „Файненшъл таймс”.

 

Условията за спасяването на испанските трезори биха принудили всяка банка, получаваща помощ, напълно да отпише привилегированите си акции и подчинен облигационен дълг, според проектомеморандума, до който изданието се е добрало.

 „Банките и техните акционери ще поемат загуби, преди да бъдат дадени държавните помощи и ще бъдат подложени на абсорбиране на загуби по хибридните капиталови инструменти, до пълния възможен размер“, се казва в документа.

Испанските банки имат подчинен и хибриден дълг за 67 милиарда евро, според данни на Испанската централна банка, голяма част от който дълг бе продаден на дребни инвеститори, под формата на „спестовни“ продукти.

 „Разликата между Испания и другите европейски страни е, че тези инструменти се държат най-вече от дребни спестители“, казва Дара Куин, банков анализатор на Nomura. “Хората, които са ги купили вероятно не са разбирали напълно какво точно купуват“

Луис де Гиндос, финансовият министър на страната, призна, че на инвеститорите не е трябвало да бъдат продавани подобни спестовни продукти и се опитва да намали до минимум загубите им, като част от спасителния план.

 „Беше грешка да се продават привилегировани акции и трябва да помислим за решение“, коментира той през май.

По силата на споразумението с кредиторите, Испания трябва да увеличи защитата на потребителите и да ограничи продажбата на подобни инструменти на дребни инвеститори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив