29 Март 2024, 00:29 Днес (0) | Вчера (11)

Истината за руските туристи

10 Август 2015 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2015, 13:02
Под лиценза на creativecommons

В България най-сериозно са намалели туристите от ЕС, а не от Русия, сочат актуалните данни: 50 000 по-малко руснаци и 121 000 по-малко европейци

Така изглежда равносметката за туризма в България през юни 2015, сравнено със същия месец през миналата година, съобщава "Дойче Веле". Разликата между двете загуби е очевидна и на нейния фон е уместно да се учудим поне за малко: как така целият летен сезон беше представен като "провален" заради отлива на руски туристи?

Нека напомним какво твърдяха зависими медии и социалистическата опозиция: че българската външна политика е недалновидна, защото е участвала в налагането на санкции срещу Русия и с това е предизвикала бойкот на българските курорти. Кампанията по налагане на това мнение продължи цяла година. С част от тези твърдения се беше съгласило и Министерството на туризма, което през януари прогнозира срив на руски и украински туристи от над 60 % (министерството не е обвързвало външната политика с прогнозирания отлив на туристи).

А сега фактите

Гражданите на ЕС са най-многобройната група туристи в България. По данни на Националния статистически институт (НСИ) тяхното водещо място се е запазило и през юни, но броят на туристите от тези страни е намалял с общо 120 977 души. Сред тях прави впечатление отливът на гърците (с около 50 000 по-малко спрямо юни миналата година), който е обясним с кризата в тяхната страна. Забелязва се и отлив на почиващи от Румъния, които са с около 45 000 по-малко. Според статистиката, почти с толкова е увеличен броят на румънски граждани, минаващи транзитно през България – очевидно те се насочват към по-добри плажове, хотели и ресторанти в Гърция, Турция или други страни.

Останалите "загубени" през юни туристи се измерват така: с около 7 000 са намалели почиващите в България германци, с 3 000 – туристите от Великобритания, с 5 000 – тези от Франция, с 3 000 – тези от Чехия... Без да са индикатор за някаква трайна нагласа, тези данни са достатъчно показателни за това как е оценяван българският туристически продукт в страните на ЕС.

За руските туристи по света и у нас

Спадът на руските туристи за юни 2015 е от около 33 %, а за целия сезон се очаква да бъде 20 %. Това няма нищо общо с песимистичната картина, чертана до този момент. Пък и не е ясно на какви изходни данни е стъпвала цялата черна прогноза.

Гражданите на Русия със сигурност са най-щедрите и затова най-желани туристи по българското черноморие, но те не са най-многобройните, за да може евентуалният им отлив да бъде представян като катастрофален за местния туризъм.

Макар че е една от десетте традиционни дестинации за руските туристи, България не е страна, към която се очаква тепърва да има наплив. Напротив, огромна част от руския туристически поток се пренасочва в последните години към югоизточна Азия в лицето на Виетнам, Тайланд и Камбоджа. Това са все страни, за които или не се иска виза, или визата се получава бързо на самото летище - за разлика от страните на ЕС, които през тази година въвеждат биометричните визи като условие за влизане в Шенгенското пространство. Майя Ломидзе от Асоциацията на туристическите оператори в Русия смята, че това ще доведе до нов десетпроцентов спад в броя на руските туристи в страните от ЕС – но не защото ваденето на визите ще бъде затруднено, а защото поне на първо време новото изискване ще бъде възприето като психологическа спирачка.

За руснаците освен това България не е страна на евтиния семеен отдих. За такива места се смятат Крит, Ларнака, Белек, Салоу и Халкидики, твърди правителственият вестник "Российская газета", като се позовава на официални данни.

Кой е виновен?

Като цяло руските граждани рязко спряха да пътуват през миналата година и причина за това не бяха санкциите, а обезценяването на рублата, кризата в руската икономика и общото усещане за несигурност и неясно бъдеще, настъпило след анексията на Крим. По данни на Руския съюз на туристическата индустрия, в последните месеци руският туризъм като цяло се е свил наполовина. Отливът от българските курорти е част именно от този глобален процес. Нещо, което не може да се каже за загубата на европейски туристи. Техният отлив е далеч по-сериозен симптом, защото в този случай отговорността се носи от българските строители, хотелиери и ресторантьори. А не от нивата на българо-руската дружба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив