20 Април 2024, 03:11 Днес (0) | Вчера (10)

И Обама допусна, че руският А321 е взривен с бомба

06 Ноември 2015 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2015, 09:45
Под лиценза на creativecommons

Американският президент Барак Обама допуска, че руският самолет е А321 е взривен при терористичен акт, предадоха информационните агенции

По-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ разполагат с данни, потвърждаващи версията на Великобритания, че на  борда е имало взрив. По думите му, американската страна не е направила заключения за причините за катастрофата на руския лайнер на Синайския полуостров, но не изключва възможността за терористичен акт.

"Смятам за вероятно на борда да е имало бомба." - заяви Обама, цитиран от "Блумбърг".

По думите му, САЩ ще проведат собствено разследване и спецслужбите на страната ще изяснят точно какво се случва преди да бъде огласено какви са причините за трагедията.

Междувременно британският вестник "Times" съобщи, че американските и британските спецслужби са засекли съобщения между членове на "Ислямска държава", в които става дума за заложена бомба на борда на руския лайнер.

Припомняме, вчера британският премиер Дейвид Камерън заяви, че катастрофата с руския А321 вероятно  е резултат на терористичен акт.

Той подчерта необходимостта от подобряване на системата аз сигурност на летището в Шарм ел Шейх, откъдето излетя катастрофиралият лайнер на компанията "Когалимавия".

Припомняме, Лондон прекрати всички полети към Шарм ел Шейх заради високия риск за сигурността, което предизвика негативна реакция от страна на Кайро.

Ако Египет признае злополуката с руския самолет за терористичен акт, това би заплашило местния туризъм с  отлив на чуждестранни туристи. Въпреки техническите данни, че на борда е имало взрив и липсата на друго обяснение за голямата площ, на която са разпилени отломките на самолета, египетските власти категорично отхвърлят възможността за терористична атака.

Тази версия среща яростен отпор и  от страна на Москва, въпреки двукратните изявления то страна на "Ислямска държава", че нейни бойци са отговорни са взривяването на лайнера. Руският президент Владимир Путин дори призова случаят да не се свързва с руската интервенция в Сирия.

След изявленията на британския премиер, Камерън и Путин са разговаряли по телефона. Според официално съобщение на Кремъл, Путин е изтъкнал пред Камерън, че е много важно при преценката на причините за случилото се да се използват данни от официалното разследване.

От страна на Москва обаче няма друго обяснение за трагедията, освен взрив.  Руската страна огласи версия, че става дума за експлозия в единия от двигателите, като изказа предположение, че това вероятно е довело до взрив и в другия двигател. Не беше пояснено на каква база се прави това предположение, нито как взривът в единия двигател може да доведе до експлозия и в другия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив