16 Април 2024, 23:22 Днес (11) | Вчера (10)

И при онлайн плащане глобата към КАТ може да остане дължима в системата

28 Юни 2018 14:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2018, 14:09
МВР, илюстративна снимка

От СБА съветват шофьорите да си носят бележката за електронно плащане

Глоби към Пътна полиция, които вече са били платени онлайн през портала за електронни услуги на МВР, могат да продължат да "висят" като дължими. Оказва се, и след електронни плащания системата не дава 100% гаранция, че ще изчисти задълженията на шофьора. От СБА сигнализират за този проблем и съветват водачите, ако тези решат да платят задълженията си онлайн, след превода да проверят дали задължението продължава да стои като непогасено, или не.
Освен това, след като електронното плащане мине, е добре да си копирате превода към банката и да си запазите бележката, а на първо време дори да си я носите със себе си, съветват от браншовата организация. При проверка на пътя, ако се окаже, че в електронната система задължението все още стои, шофьорът ще може да докаже пред катаджията, че е изряден. От СБА припомнят, че по закон за неплатени глоби Пътна полиция може да отнема шофьорски книжки.
Припомняме, преди седмици стана ясно, че хиляди погасени задължения към КАТ излизат като неплатени в системата и шофьорите са заплашени да останат без книжки. Тогава от МВР обясниха, че вината е на водачите, които неправилно са попълнили платежните нареждания. На по-късен етап директорът на Националната полиция Христо Терзийски разясни, че в републиканския бюджет има 200 хил. лв. повече от глоби на Пътна полиция, отколкото са отбелязаните в системата на МВР. Той уточни, че проблемът идва от това, че различни системи в различно време са правени от различни фирми. Така се стигнало до момента, при който при пренос на данни има загуба на информация. Сега ръководството на МВР търсело технически вариант, при който плащането на глоби да се отразява веднага след постъпването на парите по сметките. Докато се намери решение обаче, за шофьорите с наложени и платени глоби е добре да пазят и да носят със себе си всички документи, които доказват, че са се издължили.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив