28 Март 2024, 23:24 Днес (11) | Вчера (12)

КНСБ: Необлагаемите доходи не може да са пречка за данъчното облекчение

26 Март 2015 17:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2015, 15:51
Под лиценза на creativecommons

Почти никой от работещите на минимална работна заплата няма да ползва данъчно облекчение за 2014 година, заявяват от КНСБ

В края на 2013 г. Народното събрание прие връщане на авансово платения данък върху доходите на най-нискодоходната група – работещите на минимална работна заплата (МРЗ).

Това се случи по настоятелно искане на КНСБ, след като правителството отказа да въведе необлагаем минимум при облагане доходите от труд. Данъчното облекчение влезе в сила за доходите, получени през 2014 г., като предвижданото възстановяване трябваше да се осъществи през 2015 г. с подаването на годишна данъчна декларация. Според очакванията на кабинета "Орешарски" от това облекчение трябваше да се възползват над 300 хиляди работещи. На практика, по данни на НАП, до днес около 300 души от цялата страна са подали декларация за възстановяване на авансово платения данък.

Тоест, почти никой от работещите на МРЗ няма да може да възстанови платения през 2014 г. данък, заради редица наложени ограничения пред правоимащите. В отговор на отправеното от КНСБ запитване за приложимостта на въведеното данъчно облекчение, Министерство на финансите информира, че всяко лице, което е получило доход извън трудовите доходи, с който превишава законно установения праг от 12 месечни МРЗ за съответната година или 4080 лв. годишно, няма право да ползва облекчението.

В повечето случаи обаче, освен трудово възнаграждение, лицата получават и други доходи, което ги лишава от правото на възстановяване на платения данък. Сред тези доходи съществуват необлагаеми доходи от труд, които не формират данъчна основа и върху тях не се удържа данък, например ваучери за храна, средства за работно облекло, карти за обществен транспорт, дневни командировъчни пари, премии по застраховки "Живот" и др. Когато говорим за трудови доходи, трябва да отбележим, че голяма част от тях са необлагаеми и няма логика, след като не се плаща данък върху тях, те да се включват към сумата на 12-те месечни минимални заплати за годината.

След като даден доход е необлагаем и върху него не е удържан данък, той не може да бъде пречка за възстановяване на платения данък. КНСБ заявява, че този текст на закона не е работещ и няма да доведе до обещания от правителството на Пламен Орешарски ефект. Вследствие на това стотици хиляди български граждани, заети на МРЗ, ще останат излъгани в очакванията си. За КНСБ подобен подход е неприемлив, поради което Конфедерацията ще настоява законодателната и изпълнителната власти да предприемат спешни действия в подкрепа на най-бедните работещи в България, в контекста на искането на КНСБ за политика за справедливи и достойни доходи от труд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив