20 Април 2024, 09:00 Днес (0) | Вчера (10)

КНСБ: Позиция на МС заплашва права на български работници

25 Март 2019 13:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2019, 13:56

Става дума за текст, че незаконно уволнен работник, който е възстановен на работа, няма право на платен годишен отпуск докато е бил уволнен и при последващо прекратяване на трудовото правоотношение няма право на парично обезщетение за такъв неползван отпуск

КНСБ се обяви остро срещу позиция на Министерски съвет по дело С - 762/18 на Съда на Европейския съюз. В документа правителството приема, че България трябва да защитава пред Европейския съд тезата, според която незаконно уволнен работник, който после е бил възстановен на работа със съдебно решение, няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа и при последващо прекратяване на трудовото правоотношение няма право на парично обезщетение за такъв неползван отпуск. Според вицепрезидента на синдиката Чавдар Христов, Koдeĸcът нa тpyдa пстановява, че eднo лицe пpидoбивa пpaвo нa плaтeн гoдишeн oтпycĸ, ĸoгaтo e нaтpyпaлo нe пo-мaлĸo oт 8 мeceцa тpyдoв cтaж. "Щoм имaш тpyдoв cтaж, ти ce пpизнaвa пpaвoтo нa oтпycĸ и ти ce тpyпa oтпycĸ – вceĸи мeceц пo ден, два, зa дa cтигне, в paмĸитe нa гoдинa, минимaлнaтa 20-днeвнa пpoдължитeлнocт нa плaтeния гoдишeн oтпycĸ", обясни вицепрезидентът на КНСБ.
Откакто съществува Кодекс на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж, допълни националният секретар на КНСБ Величка Микова.
На фона на кризата за работна сила, бизнесът е променил отношението си към уволнението, смята Чавдар Христов, но колкото и малко да са работниците, позицията на правителството е все така враждебна към пазара на труда и създава опасност за извоювани от години придобивки, които са залегнали в българското законодателство.
От КНСБ настояват приетата от правителството позиция да не се изпраща до Съда на Европейския съюз и да бъде обсъдена в спешен порядък със социалните партньори, за да бъде изпратено коректно становище.
По-големият проблем е, че с тези текстове се прави опит да бъдат заобикаляни законови разпоредби "през задния вход", обяви Чавдар Христов. Той даде пример с аналогични права – тези за отпуските по време на майчинство. Отдавна има съпротива у бизнеса, че по време на майчинство жената не би следвало да има право на платен годишен отпуск. "Никой не отчита, че Конституцията възлага на родителите отговорността за отглеждането и възпитанието им до определена възраст. Щом държавата следи през различни закони това, не е ли работа по заръка на държавата", попита Чавдар Христов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив