29 Март 2024, 10:20 Днес (2) | Вчера (11)

КНСБ: Почти половината българи са в риск от бедност и социално изключване

30 Април 2015 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 април 2015, 16:29
Под лиценза на creativecommons

Синдикатът призова за публични инвестиции, нарастване на заплатите и справедливото преразпределение на благата

КНСБ се присъедини към общия призив на Международната конфедерация на профсъюзите за "борба с бедността и край на корпоративната алчност!”.

Българският синдикат се обърна към работещите у нас по случай Международния ден на труда 1 май. "От началото на 80-те години досега произведеният брутен вътрешен продукт в света се е утроил, а в същото време неравенството и поляризацията в доходите са достигнали невиждани размери. Огромната пропаст между бедни и богати днес е предизвикателство пред човечеството и набираща все по-голям размах заплаха за социалния мир", се казва в документа.

Старата демокрация "Европа”, която доскоро беше символ на благоденствие, трудов и правов ред, социален и икономически просперитет, също е в плен на разрастващата се бедност и неравенства. Политиката на строги икономии, в отговор на икономическата, финансовата и дълговата криза, се провали и задълбочи проблемите. Безкрайните съкращения и реформите на пазара на труда не дадоха прокламираните решения. Резултатът е – нисък икономически ръст, дефлация, висока безработица, по-несигурна работа, нарастваща бедност, неравенства и обществено недоволство.

Европейският съюз рискува да заплати много висока политическа цена за провалените политики. Има алтернатива и тя се базира на публичните инвестиции, нарастване на заплатите като фактор за икономически растеж и справедливото преразпределение на благата. Средната ставка на корпоративния данък в ЕС-28 падна от 35% през 1995 г. до 22.9% през 2014 г. Трудът плати висока социална цена. Крайно време е корпорациите да поемат своя дял от трудностите и ограниченията. Хората имат нужда от данъчни системи, които справедливо преразпределят общественото богатство и не правят богатите по-богати, а бедните – по-бедни и безпризорни.

Новата Европейска комисия, водена от Жан-Клод Юнкер, предложи инвестиционен план за 315 млрд. евро. Това е стъпка в правилната посока. Но тя не е достатъчна да възстанови загубените от 2008 г. досега инвестиции. А освен това – малка е вероятността значими директни инвестиции да се насочат в държавите, които най-много се нуждаят от тях.

България е изправена пред един от най-трудните и отговорни етапи от своето развитие. Когато в Европа се предприемат, макар и все още начални, но позитивни стъпки към инвестиции и нова заетост, у нас все още се робува на "фискалната консолидация”. Продължават да се лансират "структурни реформи”, които най-често означават либерализация, защита на корпоративни и лични интереси, загуба на работни места, несигурни договори за работа, свити заплати и все по-малко колективно договаряне, се казва в синдикалното обръщение.

КНСБ иска и подкрепя реформи, които създават икономически ръст и качествени работни места, а не такива, които максимизират печалбите за сметка на работещите семейства. Създаването и поддържането на достойни работни места за всички никога не е било по-важно, защото разделението на имащи и нямащи, на бедни и богати става все по-драстично:
- 48% от българското население е в риск от бедност и социално изключване;
- 27% от наетите са "ниско платени работници” и основен източник за попълване контингента на "работещите бедни”;
- 25% от младите хора, които са завършили образованието си, се борят да намерят достоен труд;
- 2/3 от нашите майки и бащи мизерстват с пенсии около и под официалната линия на бедност.

"Днес страната ни е изправена пред поредица предизвикателства. Те са изпитание и за нас, хората на труда, и за предприятията – техните собственици и управители, и за властите в страната. В навечерието на този знаков за работеща България празник – Първи май – призоваваме всички трудещи се, техните работодатели, парламент и правителство – нека заедно, с обединени усилия и споделена отговорност, да намерим верните решения – през диалог, експертност и надеждни аргументи. За да я има България! За да живеем и работим тук ние, децата ни и идните поколения!", се казва още в обръщението на КНСБ по повод 1 май.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив