26 Април 2024, 18:35 Днес (11) | Вчера (14)

КНСБ: Предлаганият модел на здравеопазване е за богати нации, а България не е такава

19 Юли 2019 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2019, 13:25

Предлаганият здравноосигурителен модел няма да бъде в полза на пациентите, убеден е д-р Кокалов

"Българинът доплаща най-много от европейците от джоба си за здравеопазване. За лекарства, но и не само за лекарства. Този модел, който ни се предлага е за богати нации. Българският народ не е от тези и никакви доплащания няма да гарантират здраве за голяма част от нацията." Така коментира вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов новия здравен модел, предлаган от министър Кирил Ананиев.

"С тази вноска от 8% нищо няма да се промени. Това, че ще сменим даден фонд, не значи по-качествено здравеопазване. Хората са недоволни от качеството на обслужването, а то няма да се промени кой знае колко с новите фондове. Ще трябва да платим повече – дали чрез увеличаване на вноската, дали чрез повече пари от джоба, но това е факт", допълни д-р Кокалов в ефира на BTV. Той напомни, че НЗОК имаше резерв от 1 млрд. и 200 млн. лв., който някъде изчезна преди години. Д-р Кокалов каза още, че НЗОК не е държавна каса, а публична. Вноските се плащат от работещите, от работодателите и държавата.

"Моделът здравната вноска да се увеличи на 8%, от които 2% да отидат към частни фондове, беше предлаган във времето и беше отхвърлен, включително от Световната банка, като невъзможен. Министърът е този, който трябва да определи пакета, който ще се покрива от НЗОК. Никой министър досега не го е направил. Никой нямаше куража да каже, че с парите, които се събират, може да се покрие даден пакет от услуги", допълни д-р Кокалов.

Още преди дни д-р Кокалов предупреди, че предлаганият здравноосигурителен модел няма да бъде в полза на пациентите. Мотивите му бяха, че частните фондове няма как да се конкурират със здравната каса, тъй като тя работи без печалба, а те, като търговски дружества, трябва да трупат приходи за акционерите си. Друг мотив е, че фондовете нямат интерес, защото трябва да имат минимум 1 млн. застраховани души, а между 1.6-1.8 млн. са всички, които плащат вноски. "Моето мнение, че тази идея симулира реформа, защото, за да стане реалност, трябва толкова много закони и информационни системи да се променят, че ще отнеме поне една петилетка", коментира д-р Кокалов.

Припомняме, вчера Българският лекарски съюз излезе с остро становище по концепцията за нов здравен модел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив