29 Март 2024, 03:36 Днес (0) | Вчера (11)

КПП-та падат след Гергьовден, индивидуален спорт и заведения само на открито

03 Май 2020 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2020, 12:31

Правителството готово с проектозакон за отмяна на извънредното положение

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде - дезинфекция и дистанция, каза още Борисов.

Кое е новото?

КПП-та на входовете на градовете ще паднат след следобеда на Гергьовден. По този въпрос има абсолютно единомислие на Щаба ."Те изиграха много важна роля", посочи Борисов. Той обясни, че КПП-та няма да бъдат премахнати преди празника заради опасения, че хиляди хора тръгнат на път. Според него, ако продължим да спазваме тази карантина без КПП-ата ще бъде спестена работата на над 200 полицая и те ще могат да бъдат пренасочени по кварталите да си вършат работата. "Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи", допълни премиерът.

Инструкторите и издаване свидетелства за правоуправление - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт - от утре могат да работят. Изискванията са да се носят маски в автомобила и да има дезинфекция след всеки, който излиза. Изисква се и съответна дистанция.

"Разрешаваме индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка", посочи Борисов и добави: "Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките. За СПА - хотелите няма все още никъде решение как да работи този бранш".

Терасите в заведенията на открито могат да отворят - за тях трябва да има много ясни правила, за да може хората да ги спазват. Там, където няма дистанция, няма да отварят. Проф. Мутафчийски допълни, че трябва да се спазва физическа дистанция, а персоналът да ползва предпазни средства. На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Там, където масите са на гъсто, трябва да се разредят. Заведенията могат да отворят след като минат проверки от РЗИ-тата и Агенцията по храните, каза премиерът.

Не е постигнато съгласие с детските градини и яслите. "Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее... Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", обясни Бойко Борисов.

Постигнато е съгласие за учениците в 7-и и 12-и клас да бъде създадена организация, гарантирано за учителите, при дистанция, за да може да се проведат изпитите в срок.

"Утре ще имаме готов закон за отмяна на извънредното положение. В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона, нека да го наречем санитарно извънредно положение", разясни премиерът. "Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре", обясни още Бойко Борисов.

Във връзка с двата смъртни случаи на медици у нас министър Ананиев заяви, че всички епидемиологични мерки, които се изпълняват досега, ще се изпълняват при още по-строг контрол.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив