28 Март 2024, 10:21 Днес (3) | Вчера (12)

КТ Подкрепа иска лоша банка

19 Март 2013 15:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2013, 15:05

Синдикатът предлага въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и увеличението й от 1-ви април

Забрана на таксата за предсрочно погасяване след първите 12 месеца от обслужване на кредита и създаване на т. нар. „лоша" банка, която да изкупи лошите кредити на банките у нас - това са две от мерките, включени в пакет от икономически и социални предложения, които ръководството на КТ Подкрепа ще внесе за разглеждане от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатът предлага въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и увеличението й от 1-ви април, отпускане на месечна добавка от 70 лева към обезщетението за отглеждане на малко дете и дефиниране на категорията "енергийна бедност", съобщи Дарик.

От конфедерацията предлагат промяна в закона за потребителския кредит, която на практика ще забрани едностранната промяна на лихвените проценти по отпуснатите кредити. За оздравяването на банковата система се предлага създаване на структура, която да изкупи проблемните кредити.

Мярката е проработила в САЩ, Германия и Ирландия, а в момента се прилага в Испания, обясни финансовият експерт Здравко Димитров. По думите му финансирането може да дойде от държавата или от частен инвеститор.

„Получава се един ресурс, който в последствие ще може да влезе отново в системата и да работи. Съответната банка, която го е продала, ще си подобри показателите общо взето. И се придобива и доверие от страна и на потенциалните следващи клиенти", обясни експертът.

Синдикатът настоява за изработване на критерии, по които да бъдат определени енергийно бедните хора у нас, за да получат еднократни добавки за изминалия отоплителен сезон. Според една от европейските формули енергийно беден е човек, който харчи над 10 процента от доходите си за ток и отопление.

Лидерът на Подкрепа Константин Тренчев обяви, че ще внесе сигнали до главния прокурор, свързани с електроенергийния системен оператор и дирекцията "Диспечерско управление" в него. „Това дълго хоро в енергетиката, от което такива колосални оттечки има, доведе до тази драма. И ние настояваме за това – знаете, че имаме абсолютна експертиза от началото до края на веригата – не само да се санира системата, а и някой да го отнесе", коментира той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив