24 Април 2024, 05:41 Днес (0) | Вчера (6)

КФН излезе с доклад от проверката на онлайн-платформата "Окшънайз"

23 Юни 2017 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2017, 17:55
КФН

От Надзора са категорични, че дейността на платформата представлява застрахователно посредничество

Лица, които нямат лиценз за застраховател, нито са регистрирани като застрахователни посредници, системно са участвали и са наддавали в търгове за застрахователни продукти, организирани от платформата "Окшънайз" (Auxionize). От стартирането на платформата до 4 май т. г. от общо проверени 101 търга с предмет застрахователни продукти, 11 са спечелени именно от лица без лиценз за застраховател или регистрация за застрахователен посредник. Впоследствие полиците са издавани чрез застрахователни посредници, които не са участвали в търговете и за които няма предоставена информация на клиентите, че продуктът ще се разпространява именно чрез тях. Също така е установено, че шест от 8-те застрахователя, които са спечелили търгове за застрахователни продукти в цитираната платформа, не са се регистрирали сами и нямат представа кой ги е регистрирал и е предлагал от тяхно име техните застрахователни продукти. Посочените нарушения сериозно застрашават правата на ползвателите на застрахователни услуги и са нарушение на европейската директива за застрахователното посредничество. Това се казва в 32-страничен доклад на Комисията за финансов надзор от проверка на онлайн-платформата "Окшънайз".

Установено е, че платформата е изпращала покани за участие в търгове, свързани със застрахователни продукти, до лица, които не притежават лиценз за застраховател, нито са регистрирани като застрахователни посредници, с което също е нарушен Кодексът за застраховането относно разпространението на застрахователни продукти.

Самата платформа извършва класиране на застрахователни продукти, за които се провеждат търговете, без да се отчитат спецификите на различните застрахователни продукти, предмет на класирането, и без да са съобразени с изискванията и потребностите на ползвателите на застрахователни услуги, сочи докладът на КФН.  Класирането от платформата се извършва единствено по критерий "цена", без съпоставяне на покритите рискове и изключените рискове в предложените застрахователни продукти.

Изготвянето и представянето на класиране на застрахователните продукти изисква професионална преценка дали тези продукти имат сходни условия, като е необходимо тези условия да отговарят на конкретните нужди на ползвателя на застрахователни услуги. Затова европейската директива и застрахователният кодекс определят класирането на застрахователни продукти като разпространение на застрахователни продукти и изискват то да се извършва от застрахователен посредник. Ето защо предлаганите от платформата застрахователни продукти са съгласно общите условия на застрахователя и съпоставката им изисква експертен анализ и преценка, категорични са надзорниците.
От КФН посочват още, че са искали от "Окшънайз" АД два пъти информация. Заради установени разминавания в твърдения и документи, от дружеството са оттеглили едни документи и са представили допълнително други. Заради установени нарушения от лица, участвали в търгове за застрахователни продукти, от застрахователи и застрахователни посредници, еднократно е изискана информация, която е представена на КФН на 12 юни. Изискана е и информация от 5 възложителя, за да бъдат установени лицата, посредничили за сключването на техните застрахователни договори, се казва още в доклада на КФН.

От Надзорната институция припомнят, че всяка дейност по представяне, предлагане или друга подготвителна работа самостоятелно представлява дейност по извършване на застрахователно и презастрахователно посредничество. Според европейската директива като застрахователен посредник може да бъде определен всеки, който срещу възнаграждение започва или извършва дейност по разпространение на застрахователни продукти.

Като обобщение, от КФН посочват, че услугата, предлагана от платформата - отправяне на покана за предоставяне на застрахователни услуги - представлява подготвителна работа за сключване на застрахователни договори. В хода на търга възложителят-ползвател на застрахователни продукти получава от платформата услугата класиране на застрахователни продукти по оферирана от изпълнителите цена, което представлява дейност по разпространение на застрахователни продукти. Предоставяне на класиране на застрахователни продукти, без да са отчетени различните специфики, пък е нарушение на европейските директиви.

Регистрираните в платформата изпълнители, предоставящи застрахователни продукти, са общо 45, като от тях 16 са застрахователи, 19 - застрахователни брокери, 7 са застрахователни агенти и 3 са други лица, които не са вписани в регистъра на КФН като застрахователни или презастрахователни посредници.

Докладът може да бъде намерен на сайта на КФН.

Решението на Надзора идва ден след като от "Окшънайз" обявиха, че са изпратили жалба срещу КФН до EIOPA, защото проверката "продължава да е без резултат повече от месец и половина след законния срок". Изпратено е и запитване до Обединеното Кралство дали "Окшънайз" може да започне бизнес на тяхна територия без лиценз от тяхното КФН.

ИНСМАРКЕТ изпрати запитване до офиса на "Окшънайз" за коментар по днешния доклад и при отговор от тяхна страна ще ви информираме.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив