20 Април 2024, 10:27 Днес (0) | Вчера (10)

Как се взема шофьорска книжка в чужбина?

12 Октомври 2020 12:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2020, 12:55

Ако вече имате свидетелство за управление на МПС от друга европейска страна, то се счита за валидно, но е обичайна практика в много страни да се изисква регистрация до 6 месеца от установяването пред органите или полицията за всички чуждестранни водачи

В условията на протести на автоинструктурите от цялата страна темата за шофьорските курсове отново е актуална. Обсъждат се различни предложения как да бъде подобрен процесът по придобиване на свидетелство за управление на МПС. Електронна система, увеличение на часовете, нови завишени изисквания към автошколите са сред коментираните промени през последната година.
Как обаче преминава обучението за бъдещи водачи и как се взима свидетелство за управление на МПС в чужбина. В държави като Германия, Испания и Швеция обикновено отнема повече време и е сравнително по-трудно да се придобие шофьорска книжка. Резултатите са повече от ясни - по-малко жертви по пътищата. Любопитната информация обобщава Светозар Димитров от СБА.

Германия

Ако искате да кандидатствате за немско свидетелство за управление на МПС за първи път, ето какво трябва да направите:
    Първи етап:
        Всичко започва с регистрация в автошкола.
        Следва курс за оказване на първа помощ.   
        Посещение при оптик или офталмолог.
        Биометрична паспортна снимка.

За категории С (камиони) или D (Автобуси) се изискват и допълнителни документи.

Спрямо българските стандарти общите разходи за придобиване на правоспособност струва над 1000 евро. Цената зависи от броя уроци по шофиране. Разходите за теоретични уроци съставляват най-голямата част от сумата. А колко посещения се изискват зависи от различни фактори, но има и задължителни – например за магистрални и нощни пътувания. Крайното решение е на инструктора. Невъзможна е регистрацията за шофьорски изпит, докато обучаващият не се убеди, че курсистът шофира безопасно.
    Следва теоретичен тест, който може да се положи на 12 различни езика. Той включва 30 въпроса. Резултатът от теоретичния тест е валиден за една година.
    Взимане на теоретичния изпит дава право за полагане на практически проверка, която продължава около 30 и 45 мин. Обикновено изпитващият седи на задната седалка и оценява безопасността, компетентността и спокойствието. Инструкторът сяда до изпитвания, за да поеме контрол в случай на извънредна ситуация. При провал се допуска повторно явяване до три пъти през двуседмични интервали. Няма ограничение за броя на повторенията на изпита, но интервалите стават по-големи след третия неуспешен опит.

Испания

Ако планирате да станете шофьор за първи път в иберийската страна, то трябва да знаете, че според някои мнения испанската шофьорска книжка е по-трудна за придобиване спрямо други европейски страни.

    Запознайте се с видовете разрешителни и възрастовите ограничения преди регистрация – препоръчително в автошкола. След записване се преминава медицински и очен преглед.
    Обучението започва с подготовка за теоретичен изпит – в клас или на компютър с видеоклипове и уроци. Писменият теоретичен тест се полага на испански, но на някои места може да бъде държан и на английски език. Изпитът се състои от 30 въпроса.
    Следващата стъпка е практическият изпит. За подготовката му може да се вземат уроци на час или пакетна възможност от 5 или 10 урока с инструктор.

Швеция

Придобиването на книжка в скандинавската страна е по-дълъг процес:

    Трябва да получите валидно разрешително за обучение. Това важи, ако получавате първата си шофьорска книжка или ако вече имате свидетелство, но искате да добиете нова категория.
    В Швеция не е задължително да посещавате цялостен курс в автошкола, но задължително трябва да посетите уводен курс, ръководен от сертифициран администратор. Той съдържа информация за:
        целите и съдържанието на обучението за шофьорска книжка
        правилата, които се прилагат по време на обучението за водач на МПС
        как се планира и структурира подготовката за шофьор
        безопасността на движението и околната среда

Курсът отнема най-малко три часа. Също така се провеждат дискусии относно това как преподавател и курсист могат да интерпретират една и съща пътна ситуация по различен начин.

    След като уводният курс е преминат се започва обучението: кормуване и теория. Можете да шофирате с личен инструктор или в автошкола.
    Към края на подготовката се преминава през обучение за риск. То трябва да завърши преди явяване на теоретичен тест и практически изпит по шофиране. Обучението се състои от две части:
        Част 1 се отнася до алкохол и наркотици, умора при шофиране и други рискови поведения.
        Част 2 се отнася до скоростта, безопасността при шофиране и шофирането по различни видове пътища и по време на различни метеорологични условия.
    Когато курсистът прецени, че е придобил необходимите теоретични и шофьорски умения, може да се запише за изпитите.

Ако вече имате свидетелство за управление на МПС от друга европейска страна, то се счита за валидно, но е обичайна практика в много страни да се изисква регистрация до 6 месеца от установяването пред органите или полицията за всички чуждестранни водачи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив