29 Март 2024, 01:27 Днес (0) | Вчера (11)

Камарата на професионалните оценители поиска единни принципи за оценки на обезпечения за банките

14 Февруари 2020 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2020, 15:21

Нематериалните активи с все по-голяма тежест при бизнес оценките

 За да се гарантира прозрачността в оценителския сектор и да се повишава ефективността на услугите, е необходимо да се създадат общи принципи при изготвяне на оценки на обезпечения за банките. Около това мнение се обединиха участниците в Международната оценителска конференция, организирана от Камарата на професионалните оценители.
"Обновените Международни стандарти за оценяване (МСО), които влязоха в сила тази година, дават основа за дискусия. Членовете в Камарата, които представляват 75% от пазара на оценителски услуги у нас, са отворени за диалог, с който да се изгладят различията при методите за оценяване на обезпечения за финансиращите институции. За втори път нашата структура стои зад официалния превод на МСО на български, като сега издаваме книжката със стандартите на български и английски език едновременно", каза Ценка Божилова, председател на Камарата на професионалните оценители и управляващ партньор в Адванс Експертни оценки.
Международните стандарти за оценяване са разработени от Комитета по международни стандарти за оценяване и са в сила от 31 януари 2020. Те се прилагат в близо 103 държави по целия свят. Целта им е да повишат доверието на потребителите чрез създаване на прозрачни и последователни оценителски практики.
Ролята на нематериалните активи при изготвянето на пазарна оценка на компаниите става все по-ключова и определяща, посочват експерти от Съвета по Международни стандарти за оценяване (СМСО). С развитието на технологиите и глобализацията на бизнесите през последното десетилетие, нематериалните активи стават все по-ценни в сравнение с материалното имущество.
"През последните години виждаме как ролята на нематериалните активи като част от стойността на компаниите нараства. Затова е от особено значение при оценката на пазарна стойност да се прилагат единни подходи, приети на световно ниво. Обхватът на новите международни стандарти е съобразен именно с тези глобални тенденции, фокусирайки се върху нематериалните активи и нефинансовите пасиви", коментира Ник Талбот, председател на Съвета по Международни стандарти за оценяване.
Обновените стандарти дават насоки относно пренасянето на значението на нефинансовите  пасиви в пазарната оценка. Пример за това са оценката на търговска репутация и задълженията, свързани с изпълнението на дейност или услуга.
Нововъведенията засягат и оценката на терени с търговски потенциал. При определянето на тяхната стойност, оценителите трябва да използват поне два подходящи метода за оценка на имоти в процес на развитие, тъй като са налице "недостатъчни фактически или наблюдаеми входящи данни", за да може един метод да произведе надеждно заключение.  Оценката на тези имоти е съобразена с потенциала за бъдещо развитие. Тя отразява текущата стойност на терена, идейния проект, както и разходите и рисковете, свързани с неговото завършване.
"В тези случаи терените не могат да се разглеждат като парче земя и цената им да бъде определяна единствено със сравнителен подход спрямо сделки със съседни имоти. При оценки, необходими за обезпечаване на задължения, стойността на тези имоти трябва да бъде съобразена с възможностите за тяхното застрояване, бъдещата им доходност и др", уточнява Диана Николаева, член на Комитета за бизнес оценяване към СМСО и партньор в EY.
По думите й оценителят трябва да може да обоснове избора на използваните подходи и да изведе стойност на имота в процес на развитие в "настоящо състояние" (съществуващ етап на развитие) и "предложено състояние" (завършено развитие), и да се документира извършения процес и логиката за докладваната стойност.
Динамиката на оценителския сектор повишава отговорността, която пада върху експертите в сектора, категорични са от бранша. "Растящият интерес на регулаторните органи е добър знак за развитието на оценителския бизнес. Нашата задача е чрез професионалните организации на международно ниво да обменяме добри практики и да осигуряваме обективност", заключи Ценка Божилова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив