19 Април 2024, 12:13 Днес (6) | Вчера (11)

Камерите на тол системата ще следят и за пътни камикадзета

24 Февруари 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2020, 09:55
Агенция „Пътна инфраструктура“

В момента тече обществено обсъждане на проект на Инструкция за обмена на информация между АПИ, МВР и Агенция „Митници“

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". Това ще стане чрез свързване системите на двете ведомства с тази на Агенция "Пътна инфраструктура". Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в областта на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия сектор в транспортната дейност. Това ще позволи също контрол на маршрута за преминаване на транзитния трафик. Ще се наблюдава и движението на тежкотоварните превозни средства по отношение на пътната безопасност, спазването на ограничения за движението им в предпразнични и следпразнични дни и др.
За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с министерствата на вътрешните работи и на финансите разработи проект на Инструкция за обмена на информация между Агенция "Пътна инфраструктура", Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". В нея са описани условията и редът за достъп до информационните системи за контрол и санкциониране на нарушения, свързани със събиране на пътните такси. Създават се възможности за установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и за налагане на наказания.
Интеграцията между информационни системи на трите ведомства ще наложи разходването на средства заради преработване на техните функционалности. За Агенция "Митници" разходите са в размер на 310 800 лв. без ДДС. Очакваните разходи за интеграция на информационния обмен в системите на МВР са в размер до 350 000 лв. без ДДС. За Агенция "Пътна инфраструктура" очакваните разходи по интеграцията вече са извършени и са на стойност 1 175 000 лв. без ДДС. След влизане в сила на инструкцията за обмен на информация не се очакват допълнителни разходи за Агенция ,,Пътна инфраструктура".
Информационната система на АПИ осигурява на МВР в реално време данни за наказателни постановления за административни нарушения при обжалване; потвърждаване; изменение; отмяна; плащане - при пълно погасяване на задължението чрез плащане по сметка на АПИ или на Националната агенция за приходите (НАП); погасяване по давност – при отсъствие на плащане, след изтичане на срока по чл. 190, ал. 3 от ЗДвП за доброволно плащане (в това число и погасените по давност от НАП). Обменът по ал. 6-9 се осъществява чрез уеб-услуги на информационната система за административнонаказателна дейност на МВР, които се изпълняват от информационната система СВИП на АПИ.
Проектът на Инструкцията и приложенията към нея са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации. Датата на приключване е 6 март 2020 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив