29 Март 2024, 14:51 Днес (9) | Вчера (11)

Кибер катастрофа сполетя Украйна

28 Юни 2017 10:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2017, 10:10

На прицела на криптиращия вирус са също така държавни и частни организации на Русия и други държави

Мощна кибер атака извади от строя ключови ИТ системи на Украйна, съобщават различни източници, цитирани от TechNews.bg. Поразени са също така компютърни системи в Русия и други държави.

Украйна е пострадала най-силно от криптиращия вирус. Извън строя са системите на десетки правителствени и бизнес организации. Така например, недостъпен е сайтът на правителството и няколко министерства. Заразени са всички правителствени компютри, съобщава вицепремиерът Павел Розенко във Facebook.

Жертви на вируса са и няколко банки, които изпитват трудности с обслужването на клиенти, информират от Националната банка на Украйна. Засегнато е и основното летище в Киев, където не работи информационното табло и се съобщава за възможни закъснения на полетите.

Вирусът атакува пощите, телевизиите и енергийните компании. Ударени са още сайтът на Чернобилската АЕЦ, авио-производителя Антонов и държавното предприятие Документ, което се занимава с оформянето на документи.

Атаката е започнала днес следобед в Украйна и Русия чрез разпространение на вируса по електронната поща. В съобщенията има опасен линк, от който се зарежда изпълним файл, а той от своя страна инсталира вируса. Следва заразяване на цялата корпоративна мрежа.

Вирусът-изнудвач поразява компютри под управление на Windows, като криптира съдържанието им и иска откуп в размер на 300 долара във вид на биткойн. Според Лаборатория Касперски, вирусът имитира електронен подпис на Microsoft, в резултат на което потребителят не получава предупредително съобщение, че програмата може да е опасна.

В Русия са атакувани нефтената компания Роснефт и принадлежащата й Башнефт. В ранния следобед техните сайтове са били недостъпни, но добивът на нефт не е нарушен, тъй като компаниите са преминали към резервната система за управление.

За проблеми съобщават от производителя на шоколади Mondelez, известен с марките Alpen Gold и Milka, а също и една банка, която е прекратили своите операции с клиенти. Лаборатория Касперски твърди, че жертви на криптовируса има и в други държави, като тази информация се потвърждава и от останалите антивирусни компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив