29 Март 2024, 08:49 Днес (0) | Вчера (11)

Кибер престъпността носи годишни загуби от 750 млн. евро

26 Септември 2013 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2013, 16:49
Под лиценза на creativecommons

Във всеки един момент в Интернет има около 150 хиляди вируса или зловредни кодове, които ежедневно заразяват устройствата на 1 милион потребители

109 милиарда долара годишно е вредата от кибератаки, свързани с кредитни карти и бенкови институции, съобщи Ираван Хира, генерален дирактор за България на една от големите световни техонлогични компании, в рамките на международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни.  
Във всеки един момент в Интернет има около 150 хиляди вируса или зловредни кодове, които ежедневно заразяват устройствата на 1 милион потребители. Кибер престъпността причинява обща загуба на стойност 750 милиона евро годишно, сочат данните на Европейската комисия, цитирани от заместник-министъра на транспорта и информационните техонологии Георги Тодоров. Той посочи един от проблемите пред страните от Евросъюза - от една страна държавната администрация разполага с личните данни на всички граждани на държавата и на бизнеса, който функционира в страната. Има и друга група - вътрешните данни на администрацията, с които тя самата функционирира. Целият този обем от информация изисква добро ниво на защита, защото по този начин се защитава бизнеса в страната и гражданите, коментира, цитиран от БНР, Тодоров. "От друга страна бизнес компаниите се сблъскват с няколко основни проблема. Единият е, че започва да изнася изпълнението на услуги или поддръжката на оборудване на трета страна. По този начин, както данни на самия бизнес, така и части от неговите процеси се изпълняват от външни компании. Вследствие на това контролната среда, която един бизнес може да контролира в собствената си среда, тя се нарушава. По този начин възниква нуждата от изисквания за сигурност и към сервизните организации, които изпълняват услуги. В същото време модернизацията и високата степен на интелигентност, която все повече се повишава в крайните устройства като смартфони, таблети и други устройства, контролът на които е много по-труден, защото управлението им не е централизирано."

Според Георги Тодоров големият проблем е в намирането на добре подготвени кадри, които да могат да управляват технологиите с тепма, с който те се развиват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив