18 Април 2024, 03:39 Днес (0) | Вчера (11)

Кипър постигна спасителна сделка

25 Март 2013 09:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2013, 09:06
Под лиценза на creativecommons

Споразумението е между президента Никос Анастасиадис и ръководителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ

Финансовите министри от eврозоната одобриха нова спасителна сделка за Кипър. Страната я е съгласувала тази нощ с лидерите на европейските институции и международните кредитори, съобщиха световните агенции.

 

Съгласно нея ще бъде ликвидирана силно задлъжнялата втора по големина банка в страната Popular Bank of Cyprus (известна още като Laiki) и собствениците на депозити над 100 000 евро, включително чужденците, ще се разделят със значителна част от тях, за да платят дълговете й, както и да укрепят най-голямата банка Bank of Cyprus.

Срещу това страната получава помощ от 10 млррд. евро.

Споразумението е между президента Никос Анастасиадис и ръководителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ. То веднага бе одобрено от изчакващите финансови министри на еврозоната.

 Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че преструктурирането няма нужда от одобрение от парламента в Никозия, защото съответното законодателство вече бе прието от депутатите. Сделката "ще доведе до фундаментални промени" в кипърския банков сектор и ще намали размера му до средното за ЕС равнище. Това означава свиването на банковия сектор наполовина от сегашните 7-8% от БВП до 3.5% от БВП със съответната загуба на хиляди работни места.

"Уолстрийт джърнъл" разяснява, че цената, която ще плати Кипър, е доста тежка. В следващите седмици, а може би и месеци, най-вероятно ще има строг контрол над движението на капитали към и от страната. Гражданите й и регистрираните в Кипър компании практически ще бъдат почти откъснати от финансовата система на еврозоната. Банковият сектор ще се свие наполовина и не е изключено това да означава, че се слага край на статута на Кипър като убежище на пари, офшорна зона с много ниски данъци и финансов център.

Кипърската икономика може да се свие с 10% в следващите години, смятат политици и икономисти. "Близкото бъдеще за страната и народът й ще бъдат много трудни", каза още преди сделката еврокомисарят по валутните въпроси Оли Рен.

Президенътт на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че е много доволен от споразумението, постигнато в Брюксел. "Доволен съм, че ще имаме програма и тя ще е в интерес на кипърския народ и на Европейския съюз като цяло", посочи той.

Ултиматумът на Европейската централна банка е изпълнен и тя ще продължи да обезпечава ликвидността на кипърските банки. В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично да свие прекалено раздутия си банков сектор, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Председателят на Еврогрупата уточни, че тя вече не изисква от Кипър да събере 5,8 милиарда евро собствени средства и че точният размер на националния пакет за подпомагане на банковата система предстои да се пресметне. "Забравете за това число, ние вече не го споменаваме. Приехме нов план, който има за цел да реши проблемите на двете най-големи банки на страната. Точният му обем предстои да се изчисли", каза Дейселблум.

В същото време той потвърди, че обемът на международната помощ за Кипър остава 10 милиарда долара и изрази увереност, че всички национални парламенти на страните от еврозоната, включително Холандия и Германия, ще одобрят отпускането на международната помощ при тези условия.

Властите в Кипър не се опасяват от бягство на капитали, тъй като в края на миналата седмица парламентът прие пакет от безпрецедентно строги закони, ограничаващи движението на капиталите. Еврогрупата днес даде одобрението си за тези закони. Както отбеляза еврокомисарят Оли Рен, при екстрени ситуации и за ограничени периоди движението на капиталите може да бъде ограничавано.

Еврогрупата продължава да разчита, че Русия ще се съгласи да смекчи за Кипър условията по изплащането на кредита от 2.5 милиарда евро, отпуснат през 2011 г., каза на пресконференцията Йерун Дейселблум.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив