19 Април 2024, 13:10 Днес (7) | Вчера (11)

Кипър прие условията на Еврогрупата за одит на банковата система

05 Март 2013 09:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2013, 09:50
Под лиценза на creativecommons

Предполага се, че програмата за помощ на Кипър ще бъде от 18 милиарда евро, което е повече от БВП на страната

Кипър прие условията на Еврогрупата за извършване на независим одит на банковата му система, за да се установи как се спазват нормите за борба с прането на пари, предадоха БТА и ИТАР-ТАСС.

Агенцията се позовава на комюнике на Еврогрупата за резултатите на завършилата вчера вечерта среща на финансовите министри на групата, на която се обсъждаше въпросът за оказване на спешна антикризисна помощ на Никозия.

Досега Кипър се възразяваше срещу включване в одита на независима компания. Това е важна стъпка напред за постигане на компромис по бъдещата антикризисна програма, каза след срещата еврокомисаят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

По-рано председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази надежда, че решението за създаване на програма за подпомагане на Кипър ще бъде взето до края на март.

За тази цел в скоро време в Кипър ще пристигне експертна мисия на международната "тройка" на кредиторите (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), която да преговаря за параметрите на бъдещата антикризисна програма. Предполага се, че тя ще възлиза на 18 милиарда евро.

Междувременно ирландският финансов министър Майкъл Нунан заяви, че МВФ има известни безпокойства за евентуалната спасителна помощ за затъналия в дългове Кипър и все още не е готов да я одобри.

"Не мисля, че те по принцип отказват да участват. Мисля, че отбелязват, че все още не са налице условията за това съветът на МВФ да вземе решение за участие", отбеляза Нунан преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната.

Нунан определи ситуацията на Кипър като доста трудна и посочи, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС в момента, настоява за скорошна спасителна помощ.

Предполага се, че програмата за помощ на Кипър ще бъде от 18 милиарда евро, което е повече от БВП на републиката. От тях 10 милиарда ще бъдат предназначени за преструктуриране на банковия сектор, който е на ръба на срива заради тесните си връзки с финансовия сектор на Гърция. Още 8 милиарда ще отидат за обслужване на външния дълг на Кипър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив