28 Март 2024, 20:16 Днес (11) | Вчера (12)

Китайска провинция пуска застраховка за компании, пострадали от коронавируса

18 Февруари 2020 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2020, 12:03

Вече е в ход и ускорено одобрение и пускане на евтини продукти в животозастраховането

Южната китайска провинция Хайнан пусна първия специално разработен застрахователен продукт за покриване на загубите за търговските предприятия в резултат на епидемията от коронавируса в страната.
В съобщение на Комисията за регулиране на банковия и застрахователния сектори в Китай (CBIRC) се казва, че в рамките на програмата да заделени 200 млн. юана ($28,7 млн). Управата на провинцията ще субсидира 70% от застрахователната премия за 100 ключови компании, които имат право да получат застраховката.
Шестмесечната застраховка е съвместен проект на 12 водещи застрахователи, сред които: PICC, China Pacific Insurance Co и Ping An Insurance Group. Продуктът покрива производствените загуби и заплатата на работещите в условията на карантина, както и прекъсването на дейността заради епидемията.
В информацията не е посочено какви предприятия имат право на застраховката. "Запазват се опасенията, че едно евентуално възобновяване на деловата дейност ще доведе до бум на заразените с коронавируса, – се казва в съобщението на регулатора. – Застраховането ще изиграе ролята на социален стабилизатор и ще помогне на компаниите да преживеят трудните времена."
През последните три седмици Китай замрази туризма, отмени полети, затвори градове и спря транспорта и съобщенията в рамките на национален план за ограничаване разпространението на заразата.
Много заводи са затворени, което нарушава веригата на оставките и в Китай, и  по света и засяга множество индустрии – от производствата на смартфони до автомобили.
За да противодействат на растящото напрежение и икономическия натиск, регулаторите вливат средства във финансовата система, за да укрепят доверието на пазара. Вече е в ход и ускорено одобрение и пускане на евтини продукти в животозастраховането.

Към момента броят на смъртните случаи от новия коронавирус в Китай достигна 1868 души, а заразените са над 72 400. По данни на китайските власти, извън провинция Хубей, която е епицентърът на епидемията, новите случаи на вируса  намаляват. Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че въпреки наблюдаваното намаление на броя на заразените е твърде рано да се каже дали този тенденция ще продължи.

Междувременно стана ясно, че Китай премахва митата върху вноса на определено американско медицинско оборудване. Мярката влиза в сила от 2 март и е свързана с борбата за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив