28 Март 2024, 21:07 Днес (11) | Вчера (12)

Китай, сигурността и петролът ще са най-важните теми на срещата в Давос

20 Януари 2016 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2016, 09:25
Под лиценза на creativecommons

Светът е обхванат от несигурност, докато 2500 ръководители на компании, политически лидери и активисти се събират в швейцарския алпийски град Давос тази седмица

Това пише Карло Пиовано в текст за "Асошиейтед прес", цитиран от БТА.

Срещата тази година официално е посветена на темата как да се използват промените в технологиите. На практика ще бъде пълна с дискусии за множеството рискове, пред които са изправени правителствата и бизнес ръководителите. Ето темите, които вероятно ще я доминират:

Китай

Бъдещето на Китай стана синоним на съдбата на световната икономика и финансовите пазари. Безпокойството, че Пекин няма да може да се справи със забавянето на втората по големина икономика в света предизвика резки спадове на борсите тази година.

Голямата опасност е, че забавянето на китайската икономика може да стане хаотично и да удари бизнес активността или да предизвика финансова криза. Страната е огромен потребител на суровини и енергийни ресурси от износителки като Бразилия, Австралия и Русия. Прекомерно големият й промишлен сектор купува машини от Запада, като произвежда и изнася потребителски стоки на ниски цени. Нарастващата средна класа стана основен пазар за автомобилопроизводителите и компаниите, произвеждащи луксозни стоки.

Сигурност

Заплахата от екстремистки нападения като тези, които се случиха в Париж, Джакарта и Истанбул, ще бъдат сред основните проблеми, особено за политическите лидери, които ще имат възможност за множество срещи при затворени врати с колегите си.

Международната кампания за борба с групировката "Ислямска държава" доведе до това няколко западни страни и Русия да бомбардират Сирия и Ирак. Конфликтът предизвика масова миграция на хора към Европа и разпали напрежение между близкоизточните сили Саудитска Арабия и Иран. Ядреният опит на Северна Корея, направен този месец, също ще бъде тема на дискусии - особено след като Световният икономически форум анулира поканата си за делегацията на страната заради инцидента.

Петрол

Рязкото поевтиняване на петрола разтърсва компании и икономики. Горивото става по-евтино за потребителите и компаниите, но спадът на цените на петрола също така води до съкращаване на хиляди работни места, финансова нестабилност и бедност в страните, изнасящи суровината като Русия и Венецуела. Освен това споразумението за вдигане на санкциите срещу Иран от този уикенд ще доведе до това Техеран да добива милиони барели петрол, който ще бъде предлаган на и без това презадоволения пазар, както и до треска за сключване бизнес сделки в страната.

Технологии

Срещата тази година официално е съсредоточена върху това как "четвъртата индустриална революция" ще промени всеки аспект от обществото - от здравето до бизнеса и пътуванията. Сред най-непосредствените притеснения е как да бъдат защитени компаниите и правителствата от кибератаки, тъй като бизнесът се дигитализира все повече. Участниците също така ще обсъдят възможностите, които се откриват от набиращите скорост тенденции като 3D принтирането, безпилотните автомобили, роботиката и новите биотехнологии.

Климатичните промени

 

Близо 200 страни постигнаха историческо споразумение през декември 2015 година в Париж за ограничаване на повишаването на световните температури през този век. Постигането на този ангажимент няма да бъде лесно. Преминаването към възобновяема енергия и изчистването на газовете, предизвикващи парников ефект, ще изисква технологични иновации, както и огромни инвестиции - около 13,5 трилиона долара до 2030 година, според Международната агенция за енергията. За да се случи това, правителствата ще трябва да привлекат интереса на частния сектор. Същевременно развиващите се страни, които се опитват да измъкнат населението си от бедността, ще трябва да балансират нуждата от евтина - и по-замърсяваща - енергия като въглищата и новите цели.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив