06 Май 2024, 19:38 Днес (0) | Вчера (1)

Климатичният план на Китай ще струва 6.6 трлн. долара

24 Юни 2015 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2015, 12:00
Под лиценза на creativecommons

Постигането на целите за намаляването на емисиите на парникови газове, които Китай ще изложи по-късно този месец, ще струват на страната 6.6 трилиона долара, предаде "Ройтерс", цитирайки официални лица

Ши Женхуа, специален представител пред ООН по въпросите за изменението на климата на Националната комисия за развитие и реформи на Китай, заяви, че целите, които страната ще очертае до края на юни ще бъдат "доста амбициозни".

За да изпълни своите цели, Китай, най-големият източник на емисии на парникови газове в света, трябва да преконфигурира зависимата си от въглища енергийна инфраструктура и да разработи нови енергийни източници, заяви Ши по време на тридневен форум за стратегически и икономически диалог във Вашингтон.

"Ще имаме нужда от международно сътрудничество и изследователска дейност, за да намалим разходите за съответните технологии и да предприемем много нововъведения, така че да можем да постигнем нашите цели," каза той пред репортери на брифинг в Държавния департамент.

Съединените щати и Китай съобщиха в понеделник, че ще си партнират по два нови проекта за улавяне, съхраняване и употреба на въглеродните емисии, с цел да комерсиализират технологията.

Докато ключовите подробности за плана на Китай все още не са известни, се очаква той да включва целите, обявени през ноември, когато бе постигната ключова сделка за изменението на климата с Вашингтон, страната да ограничи емисиите си до 2030 г. и да задоволява 20% от енергийните си нужди от източници с нулеви въглеродни емисии.

По-рано този месец, китайският премиер Ли Къцян потвърди ангажимента на правителството страната да достигне върха на въглеродни емисии "около 2030 г.". Потреблението на въглища в страната намаля за първи път през 2014 г., което увеличи спекулациите, че този връх може да бъде достигнат по-рано.

Китай не очаква да използва обществени финанси, за да постигне своите цели за климата, така че е вероятно да привлече чуждестранни инвестиции за развитието и прилагането на новите технологии.

По-рано във вторник китайският вицепремиер Уанг Янг обяви, че 750 000 електрически превозни средства са били продадени в Китай през миналата година, три пъти повече, отколкото година по-рано, "давайки големи възможности за печалба на компании като Tesla и BYD (Auto) ".

"Справянето с климатичните промени е едновременно предизвикателство и възможност", каза Уанг.

В навечерието на конференцията на изменението на климата на ООН в Париж, страните са длъжни да представят национални планове, които ще служат като основополагащи елементи на окончателното споразумение.

Досега 11 страни, включително Съединените щати и Мексико, както и Европейският съюз, са представили своите планове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив