29 Март 2024, 11:00 Днес (3) | Вчера (11)

Кметовете да могат да глобяват за висока скорост, иска общинското сдружение

14 Март 2018 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2018, 18:01

Общините искат НС да им даде правомощия в закона да монтират стационарни камери със собствени средства

Kметовете да могат да глобяват за висока скорост - за това настояха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по време на работна среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи в парламента, предаде Дарик, позовавайки се на БГНЕС.  Предложението, което е подкрепено от всички кметове в УС на НСОРБ беше представено от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той даде за пример неговия град като обясни, че в него има 16 общински полицаи, чрез които трябва да обслужват репатратора, да се следи за екологията, да се съставят актове на замърсители, да се следи популацията на кучета, да се опазват горите и да се опазва общественият ред по събития, организирани от общината. "Това е широк набор от дейности с 16 души, които са на щат към МВР. Не може да покриваме тези дейности с тази численост", каза Тодоров.

"Кметовете трябва да имат правомощия да глобяват за висока скорост, защото от почти всички квартали има оплаквания, че колите се движат с много висока скорост и има много нарушители. Очевидно няма как да разчитаме само на Пътна полиция да се справя с този проблем. Трябва да има модерни начини - поставяне на камери и правомощия кметовете да глобяват", обясни Тодоров. Той допълни, че в Стара Загора за контролиране на високата скорост има общо три камери, от които работи една, а останалият контрол е от патрули.

Общините искат НС да им даде правомощия в закона да монтират стационарни камери със собствени средства на общините, които да контролират за висока скорост.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков и член на НСОРБ заяви, че кметовете нямат никакви правомощия за опазване на обществения ред. "Опитваме се да създаваме инспекторати, звена, но те няма правомощия за издаване на актове. Към настоящия момент по-големи общини имат т.нар. общинска полиция, но тъй като издръжката на един полицай е доста голяма, не всички общини могат да си позволят това нещо", заяви Георгиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив