28 Март 2024, 18:08 Днес (11) | Вчера (12)

Кой и как може да вземе държавен безлихвен кредит

02 Април 2020 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2020, 16:02

Мярката е част от икономическите мерките на държавата за подпомагане на засегнати от коронавируса

Миналата седмица правителтвото взе решение да увеличи акционерното участие на държавата в капитала на Българска банка за развитие, като целта е да бъде насочен финансов ресурс към  търговските банки, които ще посредничат в процеса за предоставяне на безлихвен реурс на граждани и фирми, засегнати от кризата. В този ред на мисли изготвените програми от ББР са с два основни бенефициента: физически лица и малки и средни предприятия, които имат нужда от ликвидна подкрепа. С този материал на колегите от финансовия портал Моите пари (https://www.moitepari.bg)ще разясним основните моменти, свързани с предоставянето на безлихвени заеми за физически лица. Насоките най-вероятно ще бъдат променяни, тъй като търговските банки, участващи в процеса, имат нужда от уточняване на някои от първоначалните условия, залегнали в документа.

 Кои лица могат да кандидатстват
Основни изисквания към кандидатите за получаване на безлихвен кредит са:
-    Наличие на трудово правоотношение най-малко 6 месеца назад от момента на кандидатстване
-    Лицето трябва да е в неплатен отпуск
-      Лицето не трябва да има задължения в Централен кредитен регистър с просрочия над 90 дни

Целта на тази мярка е предоставяне на временна ликвидна подкрепа на засегнатите от коронавируса заети лица, докато работодателят им изпитва затруднения, в резултат на  което те не могат да получават регулярни доходи. Мярката би могла да бъде ефективна само и единствено, ако лицето изпитва временни ликвидни проблеми, които да реши в рамките на няколко месеца. Ако срокът на извънредното положение обаче бъде удължен мярката няма да успее да покаже своят капацитет. 
Отпуснатите безлихвени заеми се предвижда да бъдат вписвани в специално създаден за целта регистър, в който банките ще могат да проверяват дали лицето не е получило вече финансиране.
 
Условия на кредита
-    Без лихви и такси
-    Предоставяне на гратисен период от 6 до 12 месеца
-    Максимален срок на изплащане 24 месеца
-    Максимална сума до 1500 лв.
-    Еднократно усвояване
 
Според условията на програмата едно лице ще може да кандидатства и получи само един кредит от всички банки, заявили участие да предоставят безлихвени кредити. Тук е момента да бъде уточнено, че търговските банки не са задължени по никакъв начин да участват в тази програма на ББР. Желанието им да вемат участие е напълно доброволно и признак на социална отговорност в трудната ситуация. Все още не е ясен списъкът с банките, при които ще се предоставят заемите. Надяваме се до края на тази седмица той да бъде ясен.
Крайният срок за кандидатстване по тази програма е 31.12.2020 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив