25 Април 2024, 16:00 Днес (12) | Вчера (12)

Кражбите на ток застрашително растат

07 Август 2017 09:35 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2017, 09:03

Санкцията за измамниците продължава да е по-ниска от цената за коректните абонати

Кражбите на електроенергия застрашително растат, показват данните на дружествата доставчици. Само на територията, обслужвана от ЧЕЗ - Югозападна България, от началото на годината са хванати 3778 случая на незаконно ползване на ток. Това е с 14% повече в сравнение с първата половина на 2016 г., пише в. Сега.

Противно на ширещото се мнение, че кражбите на ток са "патент" на бедните квартали и ромските гета, немалка част от измамниците са заможни хора. Сред уличените от ЧЕЗ има притежатели на луксозни апартаменти и на къщи с басейни, разказа наскоро през БНТ Филип Йорданов от електродружеството.

Една от причините за ескалацията на кражбите е, че продължава парадоксът разкритите измамници да доплащат по цена, по-ниска от редовната цена за коректните потребители, при това само за 3 месеца назад, макар че кражбата може да е от година или дори повече. Така нарушителите нямат особен респект от санкцията. Дори и след последното увеличение на санкцията от 1 юли криминалният ползвател плаща цена, по-ниска от тази за почтения абонат.

Кражбите на енергия стават по два основни начина - чрез прескачане на електромера (незаконно присъединяване към мрежата) и чрез манипулирането му, така че да отчита по-малко потребление. Първият похват все по-малко се използва, защото е много видим, но вторият процъфтява, твърдят от електрокомпаниите. В Южна България са разкрили цяла група за "пренастройване" и "приспиване" на електромери. Те си имали тарифа за услугите - между 200 и 500 лева.

Според Наказателния кодекс потребление на електроенергия, което не се отчита от средствата за търговско измерване и съответно не се заплаща, е престъпление. Вече има и осъдени крадци на ток. "Енерго-Про", доставчикът за Североизточна България, съобщи наскоро, че за периода 2015-2016 година осъдените измамници са 317. Но само осем са получили ефективни присъди. 83 са се разминали с условни присъди, а всички останали са наказани с пробация.

Необходимо е приемането на нови правила, чрез които цената и периодът за дотаксуване на незаконните ползвали на еленергия да бъдат увеличени, твърдят от ЧЕЗ. Според компанията санкциите не бива да са вързани с цената за технологичен разход, както е сега, тъй като кражбата не е разход за пренос и разпределение и трябва да се остойности нанесена щета на дружеството. Само когато цената за санкциониране на некоректните се завиши драстично, ще има възпиращ ефект, убедени са фирмите от бранша.


НА ЛОВ ЗА НАРУШИТЕЛИ

Електрокомпаниите правят редовни проверки, акции на случаен принципи и инспекции по сигнали, за да ловят крадците на ток. От "ЧЕЗ Разпределение" са изработили и система за проследяване. За целта са монтирани 1700 балансови електромера. С помощта на уредите се откриват местата, където има съмнително големи загуби на електроенергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив