29 Март 2024, 12:45 Днес (6) | Вчера (11)

Куражът на БНБ е възнаграден

22 Август 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Растящата конкуренция в банковия сектор в България оказва негативен ефект върху печалбите на финансовите институции ­ коментира немското издание Die Bank.

Възвръщаемостта на ценните книжа падна от 17 до 6% за периода 1999 ­ 2002 г., а възвръщаемостта на активите ­ от 1.2 до 0.2%. Въпреки това търговските банки в страната отчитат печалби над средното ниво, сравнено с другите централни и източноевропейски държави. Ликвидността им също е задоволителна. Данните за печалбите, капиталовата адекватност и ликвидността сочат, че българската банкова система като цяло е в сравнително добро състояние ­ смятат германските специалисти.
Допълнителен позитивен фактор се явява фактът, че регулаторните органи са строги и компетентни, като в същото време съдействат за развитието на сектора. Поради силното присъствие на чуждестранни институции техническите ресурси на много банки надвишават тези в другите източноевропейски държави, а същото се отнася и до квалификацията на персонала.
Концентриран пазар
В момента в България оперират 34 банки, сравнено с рекордната стойност от 79 през 1991 г. ­ напомня Die Bank. Шест от тези институции са клонове на чуждестранни банки. След като ДСК бе приватизирана, общата сума на банковите активи, държани от чуждестранни институции, нарасна до почти 90%, докато държаният от държавата дял падна до 3%. Към края на 2002 г. трите най-големи банки в страната държат 43% от активите, 35% от значимите корпоративни кредити и 45% от депозитите. Това сочи, че пазарът е силно концентриран, като в същото време се запазва високото ниво на конкурентността.
Проблемите
Въпреки окуражителните тенденции отпускането на кредити в България продължава да играе второстепенна роля. В края на 2001 г. заемите, гарантирани на частни нефинансови организации, отговаряха за едва 14% от Брутния вътрешен продукт. Това е доста под средното ниво за държавите, кандидат-членки за ЕС (27%), както и за Европейския съюз, където този дял е 109%. Все още само един от всеки трима жители на страната има банкова сметка. ЕС и МВФ също оценяват развитието на българската банкова система позитивно. Те обаче смятат, че незадоволителната законова база и неефективната съдебна система в страната се явяват пречка пред развитието на кредитния бизнес и не осигуряват достатъчно защита на заемодателя.
Перспективите
Изследване, проведено по поръчка на Европейската банка за възстановяване и развитие в началото на 2000 г., описва макроикономическата стабилизация на България след 1997 г. като изключителен успех. Банковата система може да бъде разглеждана в същата позитивна светлина. Главна причина за това се явява работата на централната банка, която прояви политическа смелост с въвеждането и поддържането на валутния борд, който се явява доброволно отказване от монетарна автономност. Централната банка разреши и дори окуражи завземането на банковата система от чуждестранни инвеститори. Този кураж бе възнаграден със сравнително стабилното състояние на сектора, който от своя страна може да се яви двигател на бъдещия ръст на икономиката като цяло. "Остава само да се надяваме, че този потенциал ще бъде използван и чуждестранните банки ще се постараят да спечелят като клиенти не само международните компании, но и по-заможните жители на страната" ­ смята Die Bank.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив