19 Април 2024, 22:04 Днес (10) | Вчера (11)

Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти изкривява оценяването

29 Септември 2016 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2016, 11:27

България е привлекателна с първокласен продукт при по-високи нива на доходност от зрелите пазари

Липсата на единен стандарт при оценките на недвижими имоти е сред действително сериозните теми за бизнеса в страната. Това води до различни интерпретации, а в някои случаи дори може да изкриви резултатите от оценяването. Затова и прозрачността е водеща тема на третата RICS* конференция "Оценки и инвестиции в недвижими имоти", която ще се проведе в България.

"Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва Михаела Лашова, изпълнителнен директор на една от големите компании за недвижими имоти, и посланик на RICS за Югоизточна Европа.
"И обратното, обективната оценка, направена от оценител, който спазва стриктно международните стандарти, дава надеждна и точна информация за това как се представя дадена инвестиция във времето и какъв е резултатът от взетите решения в дългосрочен план”, добавя тя.

Според нея, коректността на оценките влияе значително върху инвестиционния пазар, тъй като осигурява необходимото спокойствие и доверие от страна на инвеститорите да вложат парите си. В същото време обективното оценяване на активите дава точна представа как се развиват конкретните инвестиции, а с тях – и имотният пазар като цяло.

"Тази година темата за прозрачността стана още по-значима и покрай стрес-тестовете на банковата система, тъй като в голямата си част обезпеченията по отпуснатите кредити са недвижими имоти”, казва още Лашова.
"През последните години наблюдаваме видимо движение на капитали от развитите пазари в Западна Европа на юг, а впоследствие и към Централна Европа. Югоизточна Европа и в частност България са привлекателни, тъй като предлагат първокласен инвестиционен продукт при нива на доходност, които вече не могат да бъдат постигнати на по-зрелите пазари", коментира Михаела Лашова.

Нейната прогнозата е, че инвеститорският интерес към региона ще се трансформира в конкретни сделки.

"Очакванията ни се потвърждават и от участието ми в тазгодишното издание на CEE Property Forum, който се проведе във Виена с партньорството на RICS. В програмата освен горещите теми като Brexit, влошаващата се демографска картина, икономическите перспективи пред Европа и развитието на имотните пазари, присъстваше и специален панел за Югоизточна Европа, където бях сред участниците. Наблюденията ми са, че регионът става все по-интересен за инвестиции и имотните пазари вече започват да привличат големите капитали”, допълва Михаела Лашова.

*RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors (Кралски институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти)

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив