20 Април 2024, 08:27 Днес (0) | Вчера (10)

МРРБ инвестира 6,3 млн. лв. във ВиК инфраструктура в област Враца

10 Октомври 2019 16:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2019, 14:40

С 50 млн. лв. ще се доизгражда Вик мрежата в Козлодуй, Бала Слатина, Враца и Мездра

Със средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е финансирано изготвянето на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на Врачански Балкан и туристически комплекс "Леденика", което ще създаде по-добри условия за туризъм и поминък на населението. Това съобщи във Враца днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на форум за инвестициите във ВиК инфраструктурата в областта. Тя напомни, че за да може да се развива туризмът, със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 беше рехабилитиран пътят от областния център до пещерата, част от който попада в града, поради което с него са ремонтирани и градски булеварди. Приемателната комисия приключи своята работа, пътят е готов и вече може да се използва.
За да бъде комплексно решението за развитието на туризма, се стигна до разговори за водоснабдяването на Врачански Балкан – проблем, който стои от години и търси своето решение. През тази година в разговори с кмета и областния управител на Враца стигнахме до решението МРРБ да финансира предпроектно проучване, така че да направим първата стъпка към реализацията на този проект. Това вече е факт и то е изготвено. Това е следващата стъпка, с която да решим цялостно инфраструктурата на "Леденика", за да може да има хотели, заведения за хранене, магазини, туристи и Враца да бъде зелен и туристически град, обясни Аврамова. Тя изрази увереност, че със съвместните действия на общината, областната администрация и министерството ще бъдат намерени възможности за финансиране и този проект ще бъде реализиран.
От 2015 г. досега от бюджета на МРРБ се инвестират близо 6,3 млн. лв. за ВиК инфраструктура в област Враца – в Бяла Слатина и в Оряхово. С община Враца също има подписано споразумение за предоставяне на средства за реконструкция и доизграждане на водоснабдяването на с. Челопек, информира регионалният министър и поздрави екипа на общината за това, че обръща внимание не само на инфраструктурата в града, но и в малките населени места.
Петя Аврамова напомни, че предстои да бъдат реализирани инвестиции в размер на 1,9 млрд. лв. във ВиК инфраструктура в България. 1,2 млрд. лв. от тях са безвъзмездни средства от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Проектът на ВиК Враца, което първо подписа договор за финансиране от ОПОС, е на стойност 50 млн. лв. и е голямо предизвикателство. Тези средства ще бъдат инвестирани в 4 общини – Козлодуй, Бала Слатина, Враца и Мездра.
В отговор на въпрос от медии министър Аврамова обясни, че приетите от правителството постановления за увеличаване на ангажимента за разходи, които могат да бъдат поети от МРРБ през 2019 г., дават "зелена светлина" за реализацията на участъци от пътя Видин - Ботевград. Така Агенция "Пътна инфраструктура" има възможност да сключва договори с избрани изпълнители и до месец да стартира реални строителни дейности в участъците Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив