25 Април 2024, 02:06 Днес (0) | Вчера (12)

Медиците ще се легитимират с карта с чип

10 Май 2014 09:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 май 2014, 09:32

Ако лекар няма такава карта, значи са му отнети правата да практикува по някаква причина

Електронни карти с чип ще ни пазят от фалшиви доктори. С тях ще бъдат снабдени всички членове на Българския лекарски съюз (БЛС).

Това съобщиха от съсловната организация, която откри своя 60-и извънреден събор във Варна в петък. Така ще се знае, че човек, който се представя за лекар, но няма такава карта, не е медик или са му отнети правата да практикува по някаква причина, допълниха съюза, цитирани от бТВ.

По смисъла на Закона за съсловните организации всички лекари трябва задължително да членуват в БЛС, за да могат да практикуват своята професия.

Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, обясни за "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той.

Картата ще съдържа, освен трите имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него. В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация.

Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език. Тя ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана информацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател. Те ще могат да се легитимират с нея пред пациентите.

Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация. До пълните данни от него ще имат достъп само хора от БЛС. Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим – какви специалности има, къде преглежда, дали има договор с НЗОК, кои са приемните му часове и дори каква е таксата за преглед в часовете за свободен прием.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив