16 Април 2024, 17:38 Днес (11) | Вчера (10)

Международната автомобилна Зелена карта избеля за някои страни

03 Юли 2020 11:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2020, 11:34

У нас все още няма решение картата да стане черно-бяла и бюрото продължава да отпечатва зелени карти

От началото на този месец международната автомобилна "Зелена карта" вече е черно-бяла на цвят, на основата на европейско международно споразумение на държавите-членки от системата. Към момента бюрата от няколко страни от Централна и Източна Европа са информирали своите клиенти за промяната. Това са: Чехия, Унгария, Балтийските страни, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна.  Промените ще позволят на клиентите да придобият полицата в електронен вид. Идеята е в близко бъдеще целият процес да бъде цифровизиран за всички страни от системата "Зелена карта". Според Ян Матоушек, изпълнителен директор на Чешкото бюро на застрахователите, "приетата промяна представлява дълго чаканото опростяване на системата. В бъдеще водачите дори няма да са длъжни да имат хартиен вариант на документа, а полицията ще може да прави справки в електронната база данни". Към момента от бюрата, приели промяната, съветват клиентите си да си принтират черно-белия документ при пътувания в чужбина, тъй като не всички бюра са възприели промяната. Класическата зелена версия ще бъде използвана до приключване на съществуващите запаси. След 30 юли 2021 г. ще бъде прилагана само черно-бялата версия на документа. Съгласно официалното решение, взето на Общото събрание на членовете на Съвета на бюрата през 2019 г., Националните застрахователни бюра са упълномощени да приемат доброволно възможността да издават международните сертификати за автомобилно застраховане в черно- бяло и позволяват на заинтересованите застрахователни пазари да изпращат PDF файлове директно и по електронен път по електронна поща до техния притежател на полица, който по-късно може да го отпечата в черно-бяло. Застрахователните пазари, които желаят да запазят издаването на документа в зелен цвят, няма да бъдат възпрепятствани в това. Те обаче трябва да приемат отпечатаните черно-бели бланки от автомобилистите, посещаващи съответната страна.

От българското бюро "Зелена карта" съобщиха за ИНСМАРКЕТ, че  все още няма решение на УС на НББАЗ за въвеждане на черно-бяла версия, така че бюрото продължава да отпечатва зелени карти.

Европейската система "Зелена карта" съществува от 1949 г. Основната й цел е да създаде условия на пострадалите при ПТП лица да бъдат обезщетени за причинените им имуществени и неимуществени щети от МПС с чужд регистрационен номер. Така отпада необходимостта автомобилистите да доказват застрахователно покритие на границата на всяка държава, която посещават.  Всяко Национално бюро "Зелена карта" на държавите-членки функционира с одобрението и под контрола на правителството на съответната държава и действа, като независима институция. Националните бюра функционират и си взаимодействат на основата на двустранно подписани споразумения и вътрешни правила на Съвета на бюрата, задължителни за всяко бюро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив