23 Април 2024, 10:07 Днес (2) | Вчера (13)

Милиони са изтекли от кипърските банки, докато са били затворени

26 Март 2013 13:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2013, 13:45

Филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били транзакции на капитали, докато банките са били затворени, и че това е ставало малко преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър

Огромни суми са изтекли от кипърските банки, докато те са били затворени и жителите на острова са се редели на опашки пред банкоматите, за да теглят само по сто евро от сметките си заради наложения таван, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос, цитирано от БТА.

"Ройтерс" твърди, че от филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били транзакции на капитали, докато банките са били затворени, и че това е ставало малко преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.

Големи клиенти на кипърски банки дори прибягвали до различни номера, за да теглят неограничени количества пари, като казвали, че сумите са предназначени за "хуманитарна помощ", за покупката на лекарства и даже за купуването на гориво за самолети.

Отбелязва се, че Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и че е започнала да изисква повече книжни пари от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт.

На фона на финансовата криза в Кипър министърът на труда и социалното осигуряване Харис Георгиадис предупреди за опасността от дълбока рецесия и увеличение на безработицата в островната държава.

"Очаква ни много тежко време", посочва Георгиадис в интервю за днешното издание на германския в. "Билд".

Според него "този уникален акт на корекции в банковата система ще създаде големи затруднения в производствените сектори на икономиката" на Кипър. "Можем да очакваме, че ще се сблъскаме с дълбока рецесия и растяща безработица", каза кипърският министър.

Харис Георгиадис, който в отсъствието на министъра на финансите на Кипър Михалис Сарис беше поел и неговите задължения, посочи, че планът на Еврогрупата за излизане на страната от банковата криза "е тежко и болезнено решение".

"Еврогрупата ни помоли веднага да се отървем от дисбалансите в икономиката на Кипър. Това създава проблеми за гражданите на Кипър и за предприятията в страната", допълни Георгиадис.

Според него Еврогрупата е допуснала редица грешки. "Взеха се решения, а след това се променяха. А посланията, които получавахме, често бяха противоречиви", казва в заключение кипърският министър.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив