24 Април 2024, 22:40 Днес (12) | Вчера (6)

Министерството поискало 20% увеличение на заплатите в Спешна помощ догодина

31 Май 2014 11:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2014, 12:47
Булфото

"Поискали сме от министерство на финансите 20 милиона лева, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015", съобщи по нова ТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

"В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона", обясни той. "Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата", призна зам.-министърът.

Единствено като криза може да се определи намерението на медиците да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, смята д-р Пенков. "Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно", каза той.

"Работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична. Много е трудно, хората които я осъществяват, са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало", призна заместник здравният министър.

Той съобщи, че целият бюджет на министерството е 380 милиона лева, а преди е бил 700 милиона. "Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лева за нова, а 140 000 – за ремонти. Тази година ще се инвестират около 22 милиона", заяви д-р Пенков.

"Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно", допълни той.

"При случая с Елизабет Димитрова, линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване", коментира Бойко Пенков случая, който отприщи вълната от реакции срещу проблемите на спешната помощ. 

"Спешна помощ е в шок и действително трябва нещо шоково, за да се оправи. Проблемите са налице от много години. Това, което се случи с Елизабет Димитрова, за съжаление, се е случвало и преди. Оставката на д-р Гелев не е решение, не е това начинът да се помогне". Това каза по-рано в същото предаване медицинската сестра в Столичната спешна помощ Благовеста Любомирова.

Елизабет Димитрова издъхна, докато чакаше линейка в столичния квартал "Надежда". Версиите на близките и на Спешна помощ по отношение на времето, за което е пристигнала линейката, се разминават. Трагедията беше последвана от нова вълна напрежение в системата - лекари от цялата страна заплашват с оставки, ако условията за работа на спешните медици не се променят.

"Много се надяваме София да не остане без Спешна помощ. Но сме в готовност за оставка - това е акт на отчаяние в желание нещата да се променят наистина. Причините за кризата са комплексни, но основният проблем е ужасяващият кадрови дефицит. Има нормативи, според които на 15 000 души население се полага един екип. Представете си за населението на София - над 1,3 милиона души, а неофициално може би над 2 милиона, би трябвало да бъдат 100 линейки. Ние се радваме ако сме 15", коментира доктор Михаил Атанасов.

"Основен проблем е и заплащането. Ако това се оправи, ще има повече кадри. На дежурство се правят около 200 адреса. Няма никакъв натиск, всеки служител на Спешна помощ е решил сам за себе си да изрази мнението си", допълни сестра Любомирова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив