26 Април 2024, 19:32 Днес (11) | Вчера (14)

Минчо Коралски: Ако искаме по-високи пенсии, и вноските трябва да бъдат по-високи

21 Октомври 2020 10:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2020, 10:37

Частните капиталови фондове трябва да работят с гарантирана доходност и на доброволен принцип

Увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. е политическо решение. Добрата страна е, че около 1 милион души ще получат гарантирано 300 лева. За съжаление, пенсионната ни система е така конструирана, че ако човек работи на минималната работна заплата – а такива са много случаи от прехода – той не може по никакъв начин да достигне минималната заплата. Задълбочава се и несправедливостта към тези, които цял живот са работили и са се осигурявали за пенсия, за сметка на подпомагането на хора, които не са работили достатъчно и не са внасяли осигурителни вноски.  Това обяви в студиото на БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалните грижи. Като друг проблем той открои, че "в нашата система се допуска двойно финансиране – от осигурителни вноски и от бюджета".  Ако искаме по-високи пенсии, трябва и приносът ни към осигурителната система с нашите вноски да бъде увеличен, посочи Коралски и добави, че няма как с ниски осигуровки да има високи пенсии.
Експертът обяви, е сега е моментът за индексации на пенсиите. Преизчисляване на пенсиите се прави, когато има достатъчен ресурс – нещо, което сега не е актуално. Последното преизчисляване – със 75% - е правено преди 12 години и трябва да бъде направено в най-близко бъдеще.
Пенсионната система трябва да покрива около 60% от дохода на лицето, когато е било в активна трудова възраст, а не както сега – около 40%, но за това трябва да има сериозни политически решения, каза още Коралски.
По повод втория стълб на пенсионната система Коралски посочи, че вторият стълб беше направен по чилийския опит, но тя отдавна фалира и Чили се принуди да възстанови социалното осигуряване. Проблемът във втория стълб е , че се казва, че парите на хората се трупат в него, но това е на практика едно заблуждаване. Парите се инвестират във финансови инструменти, които колкото и да са консервативни, често губят на финансовите борси. Хората не разбират финансовите операции. В КСО е записано, че фондовете не гарантират положителна доходност и ако това неща се знае, всеки човек би трябвало да направи своя информиран избор, посочи Коралски. Според него частните капиталови фондове трябва да работят с гарантирана доходност и на доброволен принцип. Хората трябва да внасят парите си информирано, убеден е експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив