28 Март 2024, 16:20 Днес (10) | Вчера (12)

Модели на "Фолксваген" в Европа ползвали софтуера за манипулиране на тестовете

06 Ноември 2015 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2015, 12:10
Под лиценза на creativecommons

Луксозните дизелови автомобили на "Фолксваген" в Европа са били оборудвани с същия софтуер, за който регулаторните органи в САЩ твърдят е бил използван, за да манипулира тестовете за вредни емисии, предаде "Ройтерс"

От "Фолксваген" са заявили пред "Ройтерс", че същите устройства са били поставени в автомобили в Европа - най-големия пазар на концерна, съставляващ около 40 процента от печалбите.

Автомобилният производител отказа да уточни колко коли в Европа са оборудвани със софтуера, но не изключи общо за САЩ броят им да надвишава 10 хиляди. Анализатори от Barclays заявиха, че в Европа те може да са 20 пъти повече от тези в САЩ.

Междувремено Европейската комисия (ЕК) е написала писмо до всички министри от Европейския съюз с ресори околна среда и промишленост, в което ги пита дали знаят нещо за "нередности", отнасящи се до въглеродните емисии, и ако да - какъв е възможният брой на засегнатите автомобили, предаде БТА.

В хода на задълбочаващия се скандал "Фолксваген" заяви във вторник, че компанията е подценила разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид при около 800 хиляди автомобила, продадени в Европа.

В писмото, което е видяно от "Ройтерс", ЕК посочва, че не знае за никакви нередности по отношение на показателите за въглероден диоксид, както и че иска да потърси подкрепата на правителствата от ЕС, за да установи как и защо това е възможно да се случи.

Комисията заявява, че вече е влязла във връзка с германската Федерална служба за

автомобилен транспорт (КБА), отговорна за издаването на оценки за съответствие със стандартите на нови модели автомобили. ЕК информира също, че ще повдигне въпроса и пред други национални органи на среща, която трябва да се е провела снощи в Брюксел.

Писмото на комисията е с дата 5 ноември и е подписано от комисаря по въпросите за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска, както и от колегата й по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Двамата се обръщат с призив към всички държави членки да разследват въпроса.

Всеки министър е помолен да предостави сведения до края на месеца за доказателства или информация за възможни нередности, свързани с издаването на сертификати за емисии на въглероден диоксид.

"Ако е от значение - колко от новорегистрираните автомобили във Вашата страна през календарните 2012, 2013 и 2014 г. е възможно да са засегнати", се пита в писмото.

ЕК заяви, че не коментира непубликувани документи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив