28 Март 2024, 21:18 Днес (11) | Вчера (12)

Мудис видя заплаха за кредитния рейтинг на Италия

27 Февруари 2013 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2013, 10:35
Под лиценза на creativecommons

В настоящия момент кредитният рейтинг на Мудис за Италия е в нивото "Ваа2"

Рейтинговата агенция Мудис посочи, че неубедителните изборни резултати в Италия са кредитно негативни, тъй като те повишават възможността за нови предсрочни избори и продължителна политическа несигурност в страната.

 

Ще обмислим понижаване на рейтинга на държавния дълг на Италия, в случай на допълнително реално влошаване на икономическите перспективи на страната или при трудности при прилагането на наложителните реформи, посочва в свое изявление кредитната агенция Мудис.

Евентуално влошаване на финансовите условия като резултат на нови, съществени вътрешни икономически и финансови шокове от дълговата криза в Еврозоната, ще постави под натиск за понижение суверенния дългосрочен рейтинг на Италия, казаха от агенцията.

В настоящия момент кредитният рейтинг на Мудис за Италия е в нивото "Ваа2", като от юли 2012г. насам агенцията държи и "негативни перспективи" за възможно бъдещо понижение на италианския суверен рейтинг.

От друга страна, агенция Стандард енд Пуърс заяви, че изборите в Италия няма да представляват непосредствена заплаха за суверенния рейтинг на страната. Но и според тази водеща рейтингова агенция може да има промяна в нейната кредитна оценка за Италия в бъдеще. Ние вярваме, че политическият избор на следващото правителство, след като бъде връчен мандат за неговото съставяне от президента Джорджо Наполитано, ще бъде ключов фактор за суверенният кредитен рейтинг на Италия, се казва в изявление на Стандард енд Пуърс.

Въпреки това, агенцията все още вярва, че Италия ще продължи с политиката на фискална консолидация, но остават опасенията, че новото правителство може и да няма достатъчно силен мандат за да проведе останалите структурни реформи, които да подобрят икономиката на страната.

Агенция Стандард енд Пуърс държи суверен кредитен рейтинг на Италия в "ВВВ+" нивото, като също запазва и "негативни перспективи" за възможно негово понижение.

Третата водеща кредитна агенция Фич за сега не коментира ситуацията в Италия и запазва рейтинг в "А-" нивото, но също с "негативни перспективи".

Тези коментари на рейтинговите агенции са факт след като резултатите от изборите в Италия заплашват да доведат до продължителна политическа нестабилност, невъзможност за избиране на силно правителство и риск от насрочването на нови предсрочни избори към лятото.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив