29 Март 2024, 01:26 Днес (0) | Вчера (11)

Над 200 китайски компании са посетили България през 2018 г.

15 Ноември 2018 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2018, 15:03

Ръководствата им са търсели възможности за инвестиции и съвместни партньорства

 Представители на повече от 200 китайски компании са посетили страната ни през 2018 г. като са проучвали възможности за инвестиции и стартиране на съвместни партньорства с български предприятия. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Международна конференция на младите лидери и предприемачи в рамките на формата "16+1", която се провежда в София.

"Изминалата година бе много важна за България от гледна точка инициативата 16+1 като приехме домакинството на редица престижни форуми – нещо, което се отрази благоприятно и на връзките между бизнеса", каза Александър Манолев. Той посочи, че през 2018 г. последователно страната ни бе домакин на Седмата среща на правителствените ръководители на Китай и държавите от Централна и Източна Европа; на Първата среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа; както и на 4-тата Среща на местните ръководители на инициативата "16+1". "Имаме всички основания да си пожелаем, че 2019-а ще е годината, в която ще видим плодовете от това активно участие на България в рамките на инициативата и в икономическата сфера", допълни икономическият заместник-министър.

"Днес поставяме фокус върху един от, може би, най-важните аспекти на икономическото сътрудничество – на контактите между младите лидери и предприемачи", каза още Александър Манолев. По думите му развитието на предприемачеството и стартъп общността е от изключително значение за икономиката на България и е сред приоритетите на Министерството на икономиката. Цитирана бе и статистика, според която през последните пет години в България са създадени около 2000 стартъпа. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

"Това е и поредната година, през която отчитаме устойчив ръст на двустранния стокообмен между България и Китай", акцентира зам.-министър Манолев и допълни, че през първата половина на 2018 г. сме изнесли стоки за над 366 млн. щ.д. за КНР, което е ръст от 10%, а двустранният ни стокообмен за изминалата година надхвърля 2 млрд. щ. д. "Сигурен съм, че с повече подобни събития и с тази активност на двустранните ни отношения, през следващата година не само ще запазим тези резултати, но и ще ги надградим", подчерта Александър Манолев.

В днешното събитие участие взеха и посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. Джан Хайджоу, академик Стефан Воденичаров, председателят на фондация "Славяни" професор Захари Захариев и др. В рамките на форума ще бъде даден старт на международен предприемачески – образователен център за обмяна на млади професионалисти и предприемачи. Организатори от българска страна са Национална асоциация "Един пояс, един път" и Сдружение "Асоциация за международно обществено развитие". Основен партньор от страна на Китай е "All-China Youth Federation", което е най-голямото младежко обединение в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив