29 Март 2024, 10:36 Днес (3) | Вчера (11)

Назначиха квестори в две застрахователни компании

19 Юни 2017 08:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2017, 09:07
КФН

Розалина Градинарова-Стоянова ще установява финансовото състояние на "Надежда" АД и на "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК"

Комисията за финансов надзор (КФН) забрани свободното разпореждане с активи на застрахователна компания "Надежда" АД за срок от един месец, считано от 16 юни, както  и сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване срока на сключени договори и разширяване покритието по тях.
Решението е във връзка с установени нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви, както и поради констатираното неспазване на минималното капиталово изискване.
За един месец е назначена Розалина Градинарова-Стоянова за квестор на застрахователното дружество. Квесторът ще осъществява всички функции и правомощия по управление и представителство на "Надежда” АД, в това число функциите на работодател.
Квесторът установява финансовото състояние на предприятието, отстранява нарушенията и управлява предприятието в интерес на застрахованите и ползващите се лица. Правомощията на квестора не се ограничават от устава на застрахователя. Без да се засягат правомощията му по закон, квесторът се назначава с основна задача да установи финансовото състояние на застрахователна компания "Надежда” АД.  За 2016 г. компанията отчита премийни приходи от 8,93 млн. лв., като 7,9 млн. лв. от тях идват идват от застраховки "Гаранции". По този продукт дружеството държи над 40% от всички премийни приходи. Иначе компанията формира пазарен дял от 0,6% в общото застраховане.
        
С друго свое решение КФН забрани свободното разпореждане с активи на кооперация "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” за срок от един месец заради неспазване на минималното капиталово изискване. За срок от един месец СиВЗК няма да може да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключени договори и да разширява покритието по тях.
Назначеният квестор е Розалина Градинарова-Стоянова. Както и в предходното решение на Надзора, квесторът ще осъществява всички функции и правомощия по управление и представителство на Синдикалната взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК, в това число функциите на работодател. Квесторът установява финансовото състояние на предприятието, отстранява нарушенията и управлява предприятието в интерес на застрахованите и ползващите се лица.Правомощията на квестора не се ограничават от устава на застрахователя. Без да се засягат правомощията му по закон, квесторът се назначава с основна задача да установи финансовото състояние на Кооперация "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК”.  За 2016 г. дружеството отчита брутоприходи от 19,31 млн. лв., които му отреждат 7-мо място от общо 15 животозастрахователни компании и дял от пазара в размер на  4,5 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив