24 Април 2024, 22:58 Днес (12) | Вчера (6)

Наредбата за прехвърляне на осигурителните вноски скара бизнес и синдикати

25 Август 2015 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2015, 14:52
thinkstockphotos.com

Наредбата ще бъде внесена за приемане в МС утре или на следващото заседание на Министерски съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество/НСТС/ обсъди днес проект на постановление на Министерския съвет за Наредбата за реда и избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация.

Наредбата ще бъде внесена за приемане в МС утре или на следващото заседание на Министерски съвет, съобщи след заседанието пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Това е чисто технически документ, но с него се регламентират промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, с който на хората се дава свободата на избор къде да влагат парите си за пенсия, посочи Горанов. Заявленията за излизането от фонда и преминаването към ДОО ще става в НАП, допълни Горанов.
Министърът каза, че с промените в КСО и с приемането на наредбата няма опасност за дейността на пенсионните фондове - те управляват добре и много консервативно парите на хората.

Наредбата бе приета от синдикатите и отхвърлена от работодателите.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изтъкна, че наредбата ще сложи ред в системата за пенсионно осигуряване. По думите му досега системата е била непазарна, със задължителни големи такси, срещу които хората не получават услуги. "Това, което чуваме да се говори, потвърждава тезата, че съществуващият модел на допълнително задължително пенсионно осигуряване в България е 100% антипазарен. Това, че дори в момента ни се предлага да търсим възможност кой да покрие загубите на някой от инвестиционен риск, който е поел, потвърждава наново тази теза", добави Манолов.

От своя страна Асия Гонева от КНСБ посочи, че КНСБ подкрепя наредбата, тъй като притесненията на синдиката са отразени. "Бизнесът на пенсионно-осигурителните дружества за нас не е свещена крава, ние считаме, че правото на избор на хората трябва да бъде поддържано и развивано. Това, което е неудовлетворително в закона, ще бъде търсена възможност да се подобри в бъдеще", посочи Гонева.

Рработодателските организации настояха да има по-строг контрол при прехвърлянето на пенсионни осигуровки от частните фондове към държавното обществено осигуряване и преместването на парите отново към пенсионните фондове.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че с промените в КСО вторият стълб на пенсионната система се противопоставя на първия /ДОО/, вместо да го надгражда. "Останаха известни съмнения в Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация, че движенията на партидите в двете посоки от втория към първия стълб и обратно е еднакво лесно и равнопоставено", заяви пред журналисти Велев. "Останаха съмнения, че законодателство, регламентиращо сребърния фонд трябва да бъде доразвито в посока запазване конфиденциалността на персонализираната информация и по-добро управление на активите там. АИКБ остава на позицията, че трите стълба на пенсионната система не трябва да се противопоставят и допълват", каза още Велев.

"За нас продължава да бъде съмнителен възприетия подход за временно съхраняване на средства в личните партиди на осигурените лица във фискалния резерв. Имаме становище за липсата на финансова оценка за ефекта от предлаганите промени, включително по реда на новата наредба. За нас основен е въпросът за поемане на част от загубите по тези транзакции, които неизбежно ще бъдат налице", заяви зам.-председателят на БСК - Димитър Бранков.

Припомняме, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване разкритикуваха остро проекта и определиха наредбата като  непълна, противоречива и трудно разбираема  за широкия кръг осигурени лица.
Според Никола Абаджиев от асоциацията на пенсионните дружетва бележките и коментарите, направени от браншовата организация, трябва да бъдат приети, а проектонаредбата да бъде преработена основно.

В противен случай тя може да създаде опасна предпоставка за драстични нарочни нарушения.

Бележките на асоциацията бях изпратени и до КФН и подкрепени от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В последния вариант на наредба са приети само някои от предложенията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив