23 Април 2024, 10:29 Днес (2) | Вчера (13)

Наши шофьори в ЕС глобявани най-често за превишена скорост и неправилно паркиране

02 Октомври 2018 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2018, 13:15

Ето какво ни очаква, ако нарушим правилата за движение в ЕС

Най-честите причини за санкции, които се налагат на българските граждани при неспазване на правилата за движение по пътищата в Европа, са превишаване на скоростта, неправилно паркиране, обясни съдия Розалия Шейтанова от Окръжния съд в Пловдив в съдебната рубрика на Дарик "Темида".

В случаите, когато нарушителят е спрян за проверка от полицейски служители, те го запознават с извършеното нарушение, разясняват му правата, включително размера на предвидената за нарушението глоба, и го освобождават. След приключването на преписката, което става в рамките на месец-два, когато нарушителят вече не е в тази страна, се стига до издаване на решение за налагане на финансова санкция. Когато нарушението е констатирано чрез техническо средство - камера, директно се преминава към административното производство по налагане на глобата.

При постъпване на искане за признаване на решение за наложена финансова санкция в друга държава-членка на европейския съюз, незабавно се образува дело в съответния окръжен съд по местоживеене на лицето, то се призовава в съдебно заседание, делата се разглеждат в 7-дневен срок от постъпване на исканията, в съдебен състав от трима съдии. Получавайки призовка за явяване по такова дело, лицето най-напред следва да прецени дали има някакви доказателства които иска да представи в съда, като в случая най-важи са такива за евентуално частично или цялостно плащане на сумата по наложената глоба, които е добре да носи в съдебното заседание.

Засегнатото лице, се изслушва лично, съдът го запознава с постъпилото решение, има право на защитник, призовава се и прокурор, който взема отношение по искането, и на финала се постановява решение, с което или се признава постъпилото решение и то се изпраща за изпълнение, или се постановява отказ решението да бъде изпълнено. Делото може да се разгледа и без участие на засегнатото лице, ако то не се яви редовно призовано, а в случай, че не може да бъде намерено на адреса, за да бъде призовано, му се назначава защитник и делото се разглежда без него.

Решенията могат да се обжалват, като в тези случаи се произнася апелативният съд като въззивна инстанция. Когато то влезе в сила, се изпраща за изпълнение на националната агенция по приходите. Събраните глоби остават в полза на бюджета на България. Не са редки и случаите, когато лицата плащат доброволно наложените им глоби, и не се стига до издаване на изпълнителен лист.

На въпрос възможно ли е за нарушение допуснато в България от чужди граждани да бъде постановено такова решение, което да се изпрати в родината на нарушителя, съдия Шейтанова отговори, че процедурата е идентична.

По 50 български шофьори средно биват санкционирани годишно от Германия за нарушения, които са допуснали в страната, стана ясно още от думите на съдия Шейтанова в ефира на Дарик.

Най-голям брой дела са образувани по искания на Федерална република Германия, следват Словения, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Румъния, има искания и от Унгария, Чехия, Полша, Хърватия. Нарушенията касаят предимно неспазване на правилата за движение по пътищата, но трябва да е ясно, че по същия начин се развива процедурата и за всяко едно друго допуснато административно нарушение - например на обществения ред - имали сме случай на държане на забранен предмет на обществено място - ставаше въпрос за нож, намерен в автомобила на български гражданин на територията на бензиностанция в Германия, което се оказва забранено в съответната държава, или пък нарушение на разпоредбите уреждащи полагането на труд, разказа още съдия Шейтанова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив