29 Март 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (11)

На правна комисия: Държавата ще поема и осигуровките по схемата 60/40

06 Април 2020 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2020, 20:55
Народно събрание

От 300 до 1000 лв. глоба за разходка в парка

По предложение на ДПС бе одобрена идеята държавата да поема не само 60 % от заплатите на служителите в засегнатите сектори, но и осигуровките. Това прие правна комисия на заседанието си в неделя, на което гласува на второ четене поправките в закона за мерките при извънредното положение, пише в. Монитор. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ също присъства на заседанието на колегите си от правна и заяви, че сумата може да се поеме от Фонд "Безработица", където имало над 1,5 млрд. лева. Йордан Цонев от ДПС пък поясни, че така схемата 60/40 ще бъде подобрена. 
Текстът бе одобрен от всички депутати в комисията - 21 гласуваха "за", без нито един "против" и "въздържали се".
През времето на извънредното положение държавата няма да изплаща субсидии на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива.  Дава се възможност МС да право допълнителни разходи за сметка на тази икономия от средства, но парите може да се ползват само за борба с коронавируса, за лечение на заразени или за ограничаване на последствията от пандемията. От ГЕРБ изтъкнаха , че всички трябва да се обединят около този текст, а БСП също го подкрепиха.
Наред с това бе гласувано свиване до 1000 лева на глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър или местното РЗИ. В момента всеки, който реши да се разходи в парка, градинката, да посети детската площадка, да отиде в кафене или ресторант, да наруши забраната за събиране на повече от двама човека на открито, се наказва с глоба от 5000 лева. Сега ГЕРБ предлагат това да е в размедр от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение между 1000 и 2000 лева.
Когато става дума за фирма глобата да е от 500 до 2000 лева, вместо досегашните 15 000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева. Не се пипат обаче глобите за отказ да влезем в домашна карантина или я нарушим. Тези текстове са заложени в Наказателния кодекс.
Прецизират се текстовете за кредитите. Досега те бяха доста по-широки. Оказа се обаче, че много компании и бизнеси са възползвали и са престанали да се разплащат, без да са изпаднали в нужда. Така при забава за плащане на задължения по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде предсрочно изискуемо, не може да се изземват вещи.
По време на дебатите БСП заявиха, че така неговият обхват се ограничава само за кредити и лизинги. ВМРО пък уточниха, че се изключват вноски към колекторските фирми, тези за бързи кредити и призоваха и те да се включат. От ГЕРБ уточниха, че те влизат към финансовите институции, визирани в текстовете. Йордан Цонев от ДПС пък разкритикува БСП, като увери, че наистина има нужда от стенсяване на прилагането на закона, иначе ще се стигне за запишване на стопанския обород и до увеличаване на междуфирмената задлъжнялост в големи размери. В резултат от комисията само прецизираха текста и добавиха и вземания, когато са придобити от трети лица – колекторските фирми.
Прецизират се и текстовете кои дела ще продължават, като се прилага и списък с производства. Първоначалният вариант предвиждаше ВСС да определя кои дела да се гледат и кои срокове да текат. По време на дебатите стана ясно, че има разлика между сроковете, който са били спрени преди и сегашният брой на делата. Това на практика означава, че срокове по вече спрени дела може да започнат да текат отново. Именно затова те дават гратисен период от 7 дни за влизане в сила на този текст, така че страните по делата да се запознаят. Няма да се спира изпълнението на задълженията за предаване на дете, реши още комисията.
Дава се възможност при извънредно положение държавни и местни органи да заседават от разстояние, същото важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се предлаше съдебната система тази година да няма лятна ваканция.
Бе одобрено предложението на ВМРО държавата и общините да могат намалят или въобще да освободят от плащането на наеми на засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти. Дискусионен обаче е въпросът дали това да важи и за някои местни данъци и такси.
За времето на извънредното положение хората, които са на борсата и получават обезщетение за безработица, ще могат да работят по трудови договори при селскостопански производители, без да губят своите обезщетения.
МВР ще може да получава дарения за дезинфектанти и лични предпазни средства.
Туроператорите ще има срок до 13 юни, месец след изтичането на извънредното положение, да започнат да възстановяват парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца.
Разрешават се и откриването на нови процедури по обществени поръчки.
Удължава се срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение.
Правна комисия прие на заседание предложението на НФСБ  срокът за всички лица, започнали процедурата по ТЕЛК да бъде удължен след края на извънредното положение, плюс още два месеца.
Отпадна предложението на ГЕРБ ако гражданин е под карантина, в болница или не може да се върне в страната, но не може да изпълни дадено задължение, то компетентният орган може да даде нов срок. Срещу него се изказва правосъдният министър Данаил Кирилов, представителите на адвокатския съвет, ВСС, БСП., защото старият тескт е мног ясен и отлага с 1 месец срокове. От своя страна шефката на правната комисия Анна Александрова поясни, че целта е арминистрацията да не спира да работи. В отговор Кирилов обясни, че явно АОП има проблем и то се дължи на това, че не може да си прочете закона.
Не бе одобрена и идеята на НФСБ скъпите лекарства, изписани от лекар, в аптеката да могат да се заменят с генрерици. Отхвърлена и идеята на НФСБ лекари без специалност, биолози, биохмици, лабиранти също да могат да правят скринингови тестове за коронавирус.
Отхвърлено бе предложението на БСП да отпадне следенето по телефона на тези, които не спазват карантината, както и идеята им за месечна помощ в рамките на минималната заплата от НОИ за служителите в неплатен отпуск или самонаетите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив