19 Април 2024, 03:11 Днес (0) | Вчера (11)

На първо четене приеха поправките в Закона за здравето за мерките след 13 май

08 Май 2020 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2020, 13:38

Текстовете ще се прецизират между първо и второ четене

Със 125 гласа "за" и 69 "въздържали се" парламентът прие поправките в Закона за здравето, с които се дава възможност на здравния министър да определя със своя заповед противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса след изтичането на извънредното положение на 13 май, предаде Дарик.
Всички парламентарни групи дадоха подкрепа за измененията, с изключение на БСП. Само червените депутати се въздържаха и критикуваха отговорността да се носи само от един министър.  Останалите групи застанаха зад поправките, но всички дадоха заявка, че текстовете ще се прецизират между първо и второ четене.
Със закона се предвижда  министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка и да въвежда временни мерки
Измененията прецизират и сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.
По време на дебатите Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че с поправките в закона се прави опит за минаване на втори етап от епидемията и се дава възможност за бърза и адекватна реакция при влошаване на ситуацията.
"Това е опит на държавата да минем на втори етап - да свикнем с мисълта, че има вирус и трябва да живеем с него. Даваме и възможност да се реагира бързо при един по-лош сценарий. Може да се изчистят някои текстове, но всички групи трябва да го подкрепим, би било знак, че политиците вървят в една посока", призова той.
Ненков не се съгласи с упреците на червените, че правителството няма визия за действие и посочи, че и в световен мащаб никой няма много ясен план. Депутатът добави, че са взети социално-икономически мерки, те се удължават, а анонсът на управляващите е те да резширят обхвата си.

От ДПС подкрепиха като цяло промените, но дадоха заявка, че между четенията, ще направят своите бележки. Джевдет Чакъров посочи, че трябва да се обмисли въвеждането на някакви критерии какво означава и кога е налице извънредна епидемична обстановка.

От "Обединени патриоти" също подкрепиха поправките. Калин Поповски обаче повдигна въпросът за нарастващия брой на заразени медици с коронавирус у нас. Той поиска да се направи анализ какъв е процентът на заразен медицински персонал в другите държави, да се вземат мерки, за да се прекъсне тази тенденция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив