20 Април 2024, 11:42 Днес (0) | Вчера (10)

Нови 2,1 милиона американци останаха без работа през последната седмица

28 Май 2020 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2020, 16:41

Това доведе до рекорден брой от над 40 милиона уволнени в САЩ само в рамките на последните 10 седмици заради коронавирусната криза

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се увеличи с 2,12 милиона, което доведе до рекорден брой от над 40 милиона уволнени в САЩ само в рамките на последните 10 седмици заради коронавирусната криза в страната, предаде БНР.
Съкращенията вероятно ще продължат и през следващите няколко седмици, макар и с запазване на тенденцията за намаляване на техния брой, тъй като всичките американски щати започнаха да предприемат стъпки към разхлабване на въведените заради коронавируса ограничения и към рестартиране на местната икономика.

Заявките за обезщетения за безработица през седмицата до 23-ти май се увеличиха с 2,123 милиона, което е с 323 хиляди по-малко, отколкото през предходната седмица до 16-и май, когато техният брой се увеличи с 2,446 милиона (възходяща ревизия от 2,438 милиона).
Така само в рамките на 10 седмици или малко над два месеца, бяха загубени повече от 40 милиона американски работни места, което представлява над 20% от работната сила в САЩ, или всеки един от петима американци остана без работа.
Въпреки че седмичните молби за обезщетения за безработица остават много високи, данните отбелязват понижение за осма поредна седмица, което продължава да дава надежда, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, но за десета поредна седмица остава над 2 милиона седмично. Все още обаче се очаква много американци да продължават да подават молби за обезщетения за безработица и през следващите няколко седмици.
Днешният доклад на Департамента по труда следва оповестените по-рано този месец официални данни за заетостта и безработицата през април, които показаха, че 20,5 милиона американци загубиха работа си през миналия месец, най-сериозният брой на съкратени след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, а нивото на безработица скочи до най-високо ниво от края на Втората световна война, достигайки 14,7%.
Данните за април може би отбелязаха пик по отношение на броя на загубените работни места, тъй като редица части от САЩ отново отварят, а щатските и местните власти очертават планове за рестартиране на техните икономики. С оглед обаче на факта, че предприятията и фабриките започват да работят доста под техния капацитет и все още има опасения от втора вълна на инфекция от Covid-19, икономисти и анализатори не предвиждат в скоро време драстично подобрение на пазара на труда.
Официалните данни за пазара на труда и нивото на безработица през май ще бъдат оповестени в края на следващата седмица (на 5-и юни).
"Притеснен съм, че наблюдаваме втори кръг от съкращения в частния сектор, което в съчетание с нарастващия брой съкращения в публичния сектор увеличава броя на безработните", коментира за Ройтерс Джоел Нароф, главен икономист в Naroff Economics.
"Ако това е така, предвид темповете на повторно отваряне на икономика, бихме могли да се окажем в продължителен период на изключително висока безработица. И това означава, че възстановяването ще бъде по-бавно и ще отнеме много повече време", предупреди той.
Втората вълна от съкращения може да нарасне, след като в сряда "Боинг" обяви, че съкращава над 12 000 работни места в САЩ, а също така разкри, че планира "няколко хиляди допълнителни съкращения' през следващите няколко месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив