24 Април 2024, 05:21 Днес (0) | Вчера (6)

Новозеландски застрахователи с безпрецедентен жест към пострадалите в Крайстчърч

20 Март 2019 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2019, 13:41

Компаниите обезщетяват жертвите на терористичните атаки, въпреки че не покриват този риск

Застрахователните компании от Нова Зеландия AA Insurance и Tower обявиха безпрецедентен жест към пострадалите в резултат на терористичния акт в Крайстчърч. Компаниите посочиха, че приемат претенции за застрахователни обезщетения, въпреки че рискът тероризъм е изключен от договорите за застраховане на лично имущество, автомобили и търговски сгради. Главният изпълнителен директор на AA Insurance – Крис Къртин заяви, че макар политиката на компанията да изключва покриването на терористични актове, AA Insurance ще изплати обезщетения на засегнатите клиенти. Така клиентите могат да получат застрахователно обезщетение, ако в резултат на терористичните нападения от 15 март тяхното имущество е било увредено. "Получихме малък брой претенции и всички те бяха одобрени. Клиентите могат да бъдат уверени, че ние сме тук, за да им помогнем", посочиха от Tower.
И компаниите IInsurance Australia Group, AMI Insurance и New Zealand Insurance също заявиха, че преразглеждат правилата за изключване от договорите на претенции, свързани с риска от тероризъм. "Правим го, защото това е правилното нещо, което трябва да направим при тези обстоятелства; ние сме тук, за да подкрепим нашите клиенти и общността. – каза говорителят на New Zealand Insurance Джес Етеридж. – Продължаваме да преразглеждаме нашите договори. Работим в тясно сътрудничество с правителството и Червения кръст на Нова Зеландия, за да сме сигурни, че предоставяме необходимата подкрепа."

Припомняме, при нападение над две джамии в Крайстчърч бяха убити 50 души и още толкова бяха ранени. Нападател е 28-годишният десен екстремист Брентън Тарант, който вече е с повдигнати обвинения за убийство.
Началникът на новозеландската полиция Майк Буш изрази предположение, че когато е бил задържан, нападателят е бил на път да извърши още една атака,

Премиерът Джасинда Ардърн нарече случилото се "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия".
Междувременно властите в Нова Зеландия разпоредиха медиите да не притесняват семействата на загиналите.

Заради съобщения, че Тарант е правил обиколка на Балканите и е посетил и България, днес  Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе извънредно заседание.Направен бе изводът, че осъществената терористична атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година. По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив