29 Март 2024, 06:59 Днес (0) | Вчера (11)

Нов български софтуер може да диагностицира много опасно заболяване

18 Януари 2017 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2017, 12:11

Синдромът на внезапната смърт, който е свързан с различни аномалии в сърдечната дейност, почти винаги се проявява без симптоми и води до летален край

Синдромът на внезапната смърт (Sudden Death Syndrome) е едно от най-коварните заболявания, свързани със сърдечната дейност. Той често протича безсимптомно, в много малък процент от случаите се проявяват симптоми, а смъртта настъпва бързо и неочаквано. Освен това от него са застрашени не само хора с наднормено тегло, а и млади и физически активни хора, както и бебета. Трагичният край настъпва поради липса на кислород. Само у нас заболяването, наричано от мнозина "тихия убиец", отнема живота на 20 души всяка година, а по света жертвите му са хиляди. Рискът се повишава през зимните месеци, тъй като минусовите температури като цяло влияят зле на хората, които имат проблеми със сърцето.

Макар и да не е широко разпространен, синдромът на внезапната смърт е изключително опасен, защото повечето от жертвите преди това изглеждат напълно здрави, а леталният край настъпва в рамките на секунди. Заболяването засяга в голяма степен млади хора, много от които умират от инфаркт, докато спят. Голям процент от смъртните случаи са при бебета, като само в САЩ техният брой е около 4500 (според статистиката).

Международният разработчик на високотехнологична медицинска апаратура БТЛ Индъстрийз неотдавна създаде софтуер, който може да диагностицира заболяването при едно ЕКГ изследване. Това е от огромно значение за превенцията на тази смъртоносна болест, тъй като макар понякога да се проявяват симптоми като болки в гърдите, затруднено дишане и световъртеж, в 80% от случаите смъртта настъпва без никакви симптоми. Новият софтуер на БТЛ Индъстрийз позволява ранното диагностициране и навременно лечение.

Най-често причините за синдрома на внезапната смърт са свързани с хипертрофична кардиомиопатия (ХКМП) – заболяване на сърдечния мускул с асиметрично задебеляване на стената на лява камера, различни други вродени сърдечни дефекти или наличието на т.нар. синдром на удължен QT интервал – вроден дефект на йонните канали на сърдечните клетки. Досега статистиката показва, че рискът от СВС се удвоява при второто дете и още веднъж при трето, както и че тютюнопушенето на майката по време и след бременност може да е причина за заболяването.

Често заболяването е наследствено. В много от случаите жертвите на това заболяване не са имали никакви оплаквания  преди това. Синдромът е фатален, когато се съчетае със силно физическо натоварване, а сред жертвите му са популярни спортисти, включително футболисти от английското и испанското първенство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив