28 Март 2024, 18:06 Днес (11) | Вчера (12)

Нюйорксата фондова борса отваря отново частично във вторник

26 Май 2020 16:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2020, 16:21

Според NYSE повечето от определените пазарни мениджъри, които контролират търговията с 2200 регистрирани компании на борсата, ще продължават да работят от дома си, както и повечето служители на борсата

Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, или NYSE) ще отвори частично присъствената търговия в емблематичната си сграда на "Уолстрийт 11" във вторник за първи път от 20-ти март насам, когато борсата беше принудена да премине изцяло в електронен вариант поради пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.
Така нареченият "под за търговия" на Intercontinental Exchange Inc на NYSE обаче ще бъде различен, като присъстващите търговци ще трябва да носят защитни маски при строги изисквания за социално дистанциране и само около една четвърт от брокерите ще могат да присъстват, заяви в интервю главният търговски директор на NYSE Джон Тутъл. Според него това повторно отваряне на борсата е от голямо значение.
"Подът представлява много повече от няколкото десетки хиляди квадратни фута, които заема", отбеляза той. "Това е символ на Америка и е символ на капиталови пазари. Това е символ на икономиката и след два месеца, в които страната и всъщност светът бяха офлайн, ние искаме да бъдем отново на първа линия".
Според NYSE повечето от определените пазарни мениджъри, които контролират търговията с 2200 регистрирани компании на борсата, ще продължават да работят от дома си, както и повечето служители на борсата.
Допуснатите стотина търговски, регулаторни и оперативни служители, които ще влязат отново в сградата на борсата, разположена във все още до голяма степен пустия Долен Манхатън, са помолени да избягват градския транспорт и всеки, който влиза, ще бъде проверяван за признаци на коронавирус.
Подът на NYSE е последното физическо място за търговия на акции в САЩ, след като се появиха редица електронни конкуренти, които "изядоха" доминиращият пазарен дял на Нюйоркската фондова борса.
От момента на преминаването към търговия само с електронни технологии няма големи прекъсвания, дори при рекордно изтъргувани обеми или голяма нестабилност, което подтикна конкурентите на NYSE да заявят, че вече няма реална полза от пода на търговия, през който акциите сменяха техните притежатели от далечната 1792 г. насам.
NYSE също така посочи, че последните данни показват, че е имало по-малка волатилност (колебания) и по-затегнати спредове между цените купува/продава за предлаганите на борсата акции, когато на пода на борсата присъстват физически брокери, които транслират милиони долари дневно между отделните инвеститорски сметки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив