24 Април 2024, 13:27 Днес (7) | Вчера (6)

Нямало връзка между земетресенията и климата

06 Февруари 2015 12:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2015, 11:23
Под лиценза на creativecommons

2014 г. е била нормална в сеизмично отношение

Връзка между земетресенията и климата не съществува, тъй като земетресенията стават на много голяма дълбочина под земната повърхност - от няколко километра до около 700 километра в Тихоокеанския район. Това каза пред БТА проф. Светослав Симеонов - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Той отбеляза, че затова температурата на въздуха, влажността и скоростта на вятъра не могат да провокират сеизмична активност, предаде Дарик.

По обработените статистически данни 2014 г. може да се определи като нормална в сеизмично отношение година - в България и в световен мащаб, през която не бяха наблюдавани аномалии, заяви проф. Симеонов. От началото на тази година е изминал само един месец и не може да се говори за статистика на земетресенията у нас, но няма нищо тревожно, свързано със сеизмичността, увери проф. Симеонов.

Попитан защо понякога данните за земетресения у нас, обявени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, се различават по магнитуд от данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, директорът на българския институт отговори, че това е нормално.

Проф. Симеонов коментира, че е сигурен, че оценката на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН за земетресението край Сливен от 5 февруари, е по-достоверна, тъй като нашите сеизмолози са използвали данни от станциите, които са равномерно разпределени около това сеизмично огнище.

Когато оценката на една сеизмична служба, каквато е българската, се базира на по-голям брой данни от сеизмични станции, равномерно разпределени около сеизмичното огнище, би трябвало да се вярва повече на този определен магнитуд, посочи проф. Светослав Симеонов.

Според него другата възможна причина за разликите в магнитуда за дадени земетресения се дължи на това, че при сеизмичните станции, регистриращи земетресение на голямо разстояние от епицентъра му, е възможно да се получи изкривяване на вълновата картина. Това е така, защото сеизмичните вълни изминават много дълъг път през нееднородна среда, добави проф. Симеонов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив