29 Март 2024, 15:04 Днес (10) | Вчера (11)

ОББ и дъщерна фирма на НБГ правят застрахователна компания

04 Юни 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Обединена българска банка (ОББ) и гръцката застрахователна компания Ethnici insurance company ще създадат застрахователна компания в България.

Обединена българска банка (ОББ) и гръцката застрахователна компания Ethnici insurance company ще създадат застрахователна компания в България. Това съобщи Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ. В новото дружество равни дялове /по 50%/ от капитала ще притежават ОББ и гръцкото дружество. Ethnici insurance company е дъщерна фирма на Националната банка на Гърция, част от групата на която е и българската банка. Предвижда се да бъдат предлагани продукти от общото застраховане и от животозастраховането. Съгласно Закона за застраховането обаче една компания не може да предлага и двата типа продукти. Това на практика означава, че би трябвало да бъдат регистрирани две - общозастрахователно дружество и животозастрахователно. Необходимият капитал за основаването на първото е 3 млн. лв., а на второто - 2 млн. лв. Според Стилиян Вътев животозастрахователният пазар в България има голям потенциал за развитие. Очакванията са, че до шест месеца застрахователната компания ще започне реална дейност. В момента се работи по правната подготовка на документацията. Все още няма решение за името, но вероятно то ще съдържа по някакъв начин името на ОББ. Най-вероятно при учредяването на компанията ще бъде внесен минимално изискуемият капитал, като впоследствие той ще бъде увеличен, уточни Христос Кацанис, изпълнителен директор на банката.
Ethnici insurance company държи 20% от застрахователния пазар в Гърция. За продажба на продукти новата компанията ще разчита на клоновата мрежа на ОББ. В момента банката не проявява интерес към пенсионния пазар, допълни Вътев. ОББ притежава дял от 0.01% в Българско пенсионно осигурително дружество, което преди време се вля в ПОК Доверие.
Според Теодорос Карадзас, управител на Националната банка на Гърция и председател на съвета на директорите на ОББ, за 2003 г., както беше и миналата година, се предвижда увеличение на печалбата. За петте месеца на т. г. печалбата на банката отчита добър ръст, каза Вътев. За миналата година кредитният портфейл на ОББ е увеличен 2.5 пъти, а за тази се предвижда увеличението да бъде 2 пъти. В момента заемите за граждани са около 150 млн. лв., до края на годината се очаква да станат 260 млн. лв. 
ПРОЦЕДУРА
След изготвянето на необходимите документи те ще бъдат представени в управление Застрахователен надзор към Комисията за финансов надзор. Според чл. 29 от ЗЗ комисията се произнася в двумесечен срок от внасяне на искането в КФН, което се прави от Румен Гълъбинов, зам.-председател и директор на управление Застрахователен надзор.
ОББ е сред най-сериозните кандидати за покупката на БОРИКА и вече е заявила намеренията си пред БНБ. Готови сме да участваме във всякакви схеми за покупка на картовия оператор, уточни Стилиян Вътев. Освен ОББ своите намерения пред централната банка са заявили и други кредитни институции, а броят им вече е над десет. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив