19 Април 2024, 10:04 Днес (4) | Вчера (11)

ООН: Изменението на климата вещае глобална продоволствена криза

13 Август 2019 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2019, 15:24

Изменението на климата ще влоши кризисните ситуации като наводненията, сушата, бурите и други екстремни климатични условия

Човечеството има трудности в прехранването си и това ще става всепо-голям проблем заради климатичната криза, предупреди ООН. В доклада им се посочва, че със земните и водните ресурси на света в момента се злоупотребява с "безпрецедентни темпове", пише GreenTech.bg. Написан от повече от 100 експерти от 52 държави и обобщен в Женева, докладът казва, че е крайно време за справяне със заплахата.
Докладът предупреждава, че изменението на климата ще влоши кризисните ситуации като наводненията, сушата, бурите и други екстремни климатични условия. Те от своя страна увеличават риска от съсипване на реколтите и съответно могат да намалят глобалното предлагане на храни. Понастоящем повече от 10 процента от световното население е недохранено – а някои автори на доклада казват, че недостигът на храна може да доведе до увеличена трансгранична миграция. Други автори твърдят, че недостигът на храна най-силно ще засегне по-бедните общности.

Продовлствената криза може да засегне няколко континента наведнъж, според Синтия Розенцвайг, старши изследовател в Института за космически изследвания на НАСА Годард и водещ автор на доклада. "Потенциалният риск от засягането наняколко реколти едновременно се увеличава", каза тя.

В доклада се споменава, че по-високите концентрации на въглероден диоксид в атмосферата ще намалят и хранителните качества на храната, в допълнение към намаляването на самите добиви и възможността за изхранване на добитъка. Тези препятствия биха могли да станат непосилни за земеделските производители и индустрията може да не успее да се приспособи.

Въпреки негативите обаче, докладът носи известна надежда и представя начини за справяне с възможната продоволствена криза, въпреки че ще е необходима преоценка на земеползването и селското стопанство в световен мащаб, както и промяна в поведението на потребителите. Решенията включват повишаване на производителността на земята, намаляване на хранителните отпадъци и насърчаване на безмесните диети.

"Един от важните изводи от нашата работа е, че има много действия, които можем да предприемем сега," каза Розенцвайг. "Но някои от тези решения изискват внимание, финансова подкрепа, благоприятна среда." Мерките ще изискват големи промени в производството на храни, управлението на почвата и горите, разпределението на храните и поведението на потребителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив